Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. December 27. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Továbbra is nagy lángon égnek a szeszfőzdék

Továbbra is nagy lángon égnek a szeszfőzdék

Nincs kevesebb munkájuk a szeszfőzdéknek a pálinkafőzésre vonatkozó törvények enyhítése miatt, az otthoni főzéssel kevesen foglalkoznak, mert túl költséges, ezért a VPOP sem ellenőrzi a házi főzést. Az október óta hatályos pálinka

A mosonmagyaróvári Sipos László elégedetten mutatja saját, házi pálinkáit. A ringlószilva mellett barackból és csipkebogyóból is készít párlatot. Úgy véli, felesleges volt a pálinkával foglalkozó szakemberek aggodalma, hogy a jogszabályváltozás után majd sokan fognak rossz minőségű és balesetveszélyes házi főzésbe. „Szerintem abszolút hisztériakeltés. Tehát ha valaki pálinkát főz, az utána néz ilyen dolgoknak, megpróbál felkutatni valami szakmai hátteret, a szerint próbál vásárolni pálinkafőző berendezést. Szerintem abszolút biztonságosak” – mondta Sipos László mosonmagyaróvári lakos.

A Magyar Pálinka Lovagrend elnöke szerint a szeptember végén hozott jogszabályi könnyítés óta a pálinkakészítőknek nincs kevesebb dolguk. „Nagyon sok félelem van még mindig az emberekben. Várjuk a törvényalkotókkal együtt, hogy megfelelő tapasztalat álljon majd rendelkezésre, hogy újra leüljünk, és megnézzük, hogy mit is kell változtatni. Az nem normális dolog, hogy a bérfőzött terméket nem lehet pálinkának hívni” – közölte Piros László, a Magyar Pálinka Lovagrend elnöke.

A tárgyalások eredményre vezettek

A pálinkakészítők szerint a korábbi, szocialista kormány kétszeri jövedéki adó emelése visszavetette az ágazatot. Az új kabinettel folytatott tárgyalások eredményre vezettek. „Az emelt jövedéki adó ellenére sem érte el a jövedéki adóbevétel a korábbi évekét, a mostani kormányzatnak ezt megpróbáltuk a szeszipari szövetségen keresztül jelezni, hogyha újabb emelési szándéka van, akkor biztos, hogy további nominális adóbevétel csökkenéssel kell számolni. Nagyon nagy sikernek tartjuk, hogy ez meghallgatásra talált, így most januárban nem lesz jövedéki adó emelés” – fogalmazott Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója.

A párlatkészítésről szóló szabályozás módosítása óta a vámhatósághoz nem érkezett tiltott értékesítésről, vagy az 50 litert meghaladó pálinka előállításról bejelentés. A VPOP beszámolója ugyanakkor azt is megállapítja, hogy nehéz nyomon követni, hányan főznek otthon pálinkát. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.