Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Január 27. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Tudományos védelem a cápák ellen

Tudományos védelem a cápák ellen

A fehér vagy világoskék viselet is védelmet nyújthat egy esetleges cápatámadástól – sugallja egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány, amelyben a kutatók arra engednek következtetni, hogy az óceánok csúcsragadozói teljesen színvako


Ausztrál tudósok 17 különböző cápafaj retináját vizsgálták meg, és arra jutottak, hogy ezeknek az óriáshalaknak a szemében csupán egy fajta színérzékeny sejt, úgynevezett csapsejt található. Az emberi szemben háromféle színérzékelő receptorsejt van. A különböző hullámhosszú fény (kék, zöld, vörös) ezeket más és más mértékben stimulálja, és ezáltal képes az emberi szem különbséget tenni az eltérő színek között.

A tanulmány, amely Nathan Scott Hart, a Nyugat-ausztráliai Egyetem kutatójának és munkatársainak nevéhez fűződik, a Naturwissenschaften folyóiratban jelent meg. Hart szerint a felfedezés segíthet az ember ellen irányuló cápatámadások kivédésében, valamint hozzájárulhat az olyan halászfelszerelések kifejlesztéséhez, amelyek által csökkenhet a porcoshalak véletlen kifogása. Mint magyarázta: „az eredmények azt mutatják, hogy a háttérrel szembeni kontraszt sokkal lényegesebb lehet a cápák érzékelésénél, mint az eltérő színek önmagukban”. A tudós szerint ez segítségül szolgálhat, hogy az állatok számára kevésbé vonzó csalikat tervezzenek a jövőben, illetve az úszó öltözékek, szörfruhák színét is olyanra lehessen tervezni, amely kisebb vizuális kontrasztot mutat, és kevésbé kelti fel a ragadozók figyelmét.

Ahhoz, hogy a cápák titkára fény derüljön, a csapat 17 faj egyedeit vizsgálta meg, amelyeket Queensland és Nyugat-Ausztrália vizeiben fogtak ki. Az emberi retina rengeteg fényérzékeny csap- és pálcikasejtet tartalmaz. Utóbbiak sokkal gyengébb fényben képesek „működni”, ellenben a csapokkal, és mint kiderült, ezek a sejttípusok voltak a legelterjedtebbek, amit minden állatnál megtaláltak a vizsgálat során. Tíz fajnál egyáltalán nem találtak csapokat, a maradék hétnél pedig mindössze egy típust, amely egyetlen hullámhosszra, vagyis egyetlen színre érzékenyek. Amennyiben a cápa retinája képtelen különbséget tenni a fény különböző színei között, amit a kutatás is sugall, feltételezhető, hogy az állatok színvakok.

A felfedezés azért is érdekes, mert a szakértők mostanáig, úgy gondolták, hogy a cápák csodálatra méltó evolúciós sikerének alapját főként érzékszerveik, köztük látásuk adta. Most azonban úgy tűnik, ez a feltevés megdőlni látszik, és más okokra vezethető vissza, hogy ezen lények miért is a legtökéletesebb vadászai a nagy kékségnek. (lm)

(Forrás: bbc.com, telegraph.co.uk, MNO)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére