Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Október 08. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

USA: az utolsó pillanatig is elhúzhatják a megegyezést

USA: az utolsó pillanatig is elhúzhatják a megegyezést

Tárgyalást sürgetett az amerikai szövetségi költségvetés ügyében Barack Obama elnökkel és a demokratákkal a republikánus elnök. John Boehner kijelentette, nem szándékozik kapitulálni és feltételek nélküli költségvetés-tervezetet terjeszteni a képviselőház elé. Mint mondta, nem hiszi, hogy az Egyesült Államoknak fizetésképtelenné kellene válnia, de az adósságplafon megemeléséről megkötendő megállapodás érdekében előbb a kiadások csökkentéséről kell megegyezni.

Az amerikai szövetségi kormány azután bénult meg részlegesen, hogy a kongresszus az október 1-jén kezdődött új pénzügyi év elejére nem tudott megállapodni egy ideiglenes büdzséről. A republikánusok a megállapodást ahhoz a feltételhez kötik, hogy fosszák meg a finanszírozási forrásoktól az Obama által elfogadtatott egészségügyi törvényt. A 16. 700 milliárd dolláros adósságplafon megemeléséről október 17-ig kellene megállapodnia a kongresszusnak a technikai csőd elkerülése érdekében.Közben amint az várható volt, az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken nem tette közzé a szeptemberi munkaerő-piaci jelentést a kormányzati leállás miatt.

Christine Lagarde, az IMF elnöke arra hívta fel az amerikai kormány figyelmét, hogy bár meglehetősen kellemetlen önmagában a kormányzat leállása, de ha nem sikerül megemelni az adósságplafont, annak súlyos következményei lesznek nemcsak az amerikai, hanem az egész világgazdaságra nézve. Lagarde szerint a Fed-nek is ügyelnie kell arra, hogy óvatosan kommunikálja politikáját, hiszen a jegybankok között az ő felelőssége talán a legnagyobb.

Közben Chuck Hagel védelmi miniszter bejelentette, hogy tárcája visszahívja a kényszerszabadságról a hadsereg 350 ezer polgári alkalmazottjának 90 százalékát. A hivatásos katonák egy külön rendelkezés elfogadásával már a költségvetés részleges lefagyása előtt mentességet kaptak. Hagel most úgy értelmezi ezt a szabályt, hogy az USA biztonsága érdekében szükség van a Pentagon civil alkalmazottainak munkájára is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).