Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Szeptember 07. 09:36, hétfő | PR

Veszélyben a kedvenc sorozatod?

Veszélyben a kedvenc sorozatod?

A vírusválság felforgatta az életünket és karanténba zárta a fél világot, de legalább a tévé ott volt, hogy elüssük az időt. Lehet azonban, hogy már nem sokáig élvezheted a kedvenc sorozatodat?

Sokat hallottunk a turizmus és idegenforgalom válságáról, de sajnos nem ez az egyetlen terület, amit a vírus megjelenése érintett. Több más jelenléti szakma mellett a szinkronizálás is parkolópályára kényszerült, mikor kitört a Covid járvány és karanténba kerültünk. Ezzel együtt az új filmek szinkronizálása is megállt, bár a zárva tartó mozik miatt ezt annyira nem éreztük meg. Az viszont annál égetőbbé vált, hogy ezzel egyidőben a sorozatok szinkronizálása is befagyott, ami azt jelenti, hogy egy idő múlva már csak a végtelen ismétlések várnak az unaloműzéshez odahaza, ha újra karanténba kerülünk.

Nemrég Galambos Péter és Zámbori Soma adtak interjút a szinkronizálás jelenlegi állásáról, ami a https://www.hungarianvoices.com/ oldalon is elérhető. Ebben elmondják, hogy a szinkron szakma is komoly véráldozatokat szenvedett a vírusválság és a karantén miatt és sok munkát felfüggesztettek a forgalmazók.

Bár a szinkronizálás fejlődésével ma már sok jelenetet már külön hangsávon vesznek fel, amit a hangmérnökök vágnak és fésülnek össze, vannak jelenetek, ahol ez nem megoldható. Egy szerelmes monológnál, vagy egymásba fonódó mondatoknál a felvétel alatt jelen kell lennie több színésznek is egyszerre.

Maszkban szinkronizálni ugyanakkor lehetetlen, mert a maszk torzítja a hangokat, amit még a legjobb hangmérnök sem tud kifésülni a felvételből. A színészek olyan közelről beszélnek bele a mikrofonba, hogy elkerülhetetlen a mikrofon szennyeződése. Fertőtleníteni azonban fél percenként lehetetlen, ezért a szinkronmunkák leálltak.

A szinkronszínészek túlélését jelenleg az biztosítja, hogy sokan otthon rendezkedtek be hangfelvételekre és kisebb munkákat, reklámok vagy hangoskönyvek felmondását vállalják. Így filmeket szinkronizálni azonban sajnos lehetetlen.

Van néhány hangstúdió, ami nyitva tart a járvány ellenére is, és sok esetben ezek elveszik a többi stúdió munkáját. Így akár az is előfordulhat, hogy a sorozatod szereplői a megszokott hangjuk helyett nemsokára más hangján szólalnak majd meg, bár ilyen váltást a csak kevésbé népszerű sorozatok és hangok esetében kockáztatnak meg a forgalmazók. Ennél valószínűbb azonban, hogy a sorozatok szinkronizálása is megáll egy időre és csak remélhetjük, hogy nem kell túl hosszú ideig ismétlésekre fanyalodnunk, ha a második hullám újra karanténba zárja a világot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.