Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Október 11. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: orientpress

Virtuális kártya segíti a munkavállalást Európában

Virtuális kártya segíti a munkavállalást Európában

Megjelenik a szakmai képesítést igazoló virtuális kártya, amelynek segítségével európai szakemberek kevesebb papírmunkával vállalhatnak munkát más uniós országban: erről döntött az Európai Parlament szerdán. A képviselők egy új figyelmeztető rendszer elindítását is megszavazták, amelynek köszönhetően egy szakma gyakorlásától eltiltott munkavállalók más tagországban sem dolgozhatnak az adott területen.

„Az európai szakmai kártya bevezetése, az egységes képzési keretek meghatározása, és a szakmai tapasztalatként elfogadott gyakornoki idő nagyban megkönnyíti a munkaerő európai mozgását és biztonságosabbá teszi a külföldi munkakeresést' - mondta a témáért felelős Bernadette Vergnaud (S&D, Franciaország) képviselő.

A képesítések gyorsabb és könnyebb elismerése

Az Unió egy másik tagországában dolgozni kívánó szakemberek a szakképesítésük eddiginél gyorsabb elismerése érdekében saját országunkban, anyanyelvükön kérhetik az úgynevezett európai szakmai kártyát, egy virtuális igazolást a szakképesítéseikről. A kártyát rövid külföldi munkavállalás esetén a kiinduló ország állítja ki, azonban ha a munkavállaló le is kíván telepedni a másik országban, akkor a fogadó ország bocsátja ki a virtuális dokumentumot.

A rendszer a tagállamok között már létező elektronikus adatcsere-rendszeren alapul. Amennyiben a fogadó államban működő hatóságok határidőn belül nem határoznak a képesítés elismeréséről, akkor a képesítést automatikusan elismertnek kell tekinteni.

Figyelmeztető rendszer

Az irányelv arról is rendelkezik, hogy a saját hazájában fegyelmi vagy büntető eljárás alá vont és elítélt egészségügyi dolgozó - orvos, nővér, gyógyszerész és gyermekgondozó - más uniós országban se dolgozhasson szakmájában. Három napon belül az összes tagállamot értesíteni kell a szakember eltiltásáról vagy az ellene lezajlott fegyelmi vizsgálatról.

Nyilvános EU-adatbázis a szabályozott foglalkozásokról

Az Unióban mindegy nyolcszáz szabályozott foglalkozás létezik, amelynek gyakorlása bizonyos képesítéshez vagy diplomához kötött. Ezek közül a szakmai képesítésekre vonatkozó irányelv alapján a tagállamok kölcsönösen mindössze az alábbi hetet ismerik el automatikusan: orvos, fogorvos, gyógyszerész, nővér, bába, állatorvos és építész.

A rendszer átláthatóbbá tétele érdekében a felülvizsgált szabályok alapján a Bizottságnak létre kell hoznia a szabályozott szakmák nyilvános adatbázisát. Az adatok a tagállamoktól érkeznek majd, amelyeknek indokolniuk kell, hogy milyen okból szabályozzák az egyes szakmákat.

A Parlamenti szavazás (melynek eredménye: 596 mellette, 37 ellene, 31 tartózkodás) után az irányelvet a Tanácsnak kell hivatalosan jóváhagynia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt