Városlista
2020. augusztus 13, csütörtök - Ipoly

Hírek

2020. Július 06. 18:18, hétfő | PR

Zavart okoz a C típusú nyelvvizsga kifejezés, de miért?

Zavart okoz a C típusú nyelvvizsga kifejezés, de miért?

Mint minden területnek, a nyelvvizsgáknak is megvan a maga zsargonja. Ehhez tartozik a C típusú nyelvvizsga kifejezés is, de a zsargon idővel változik és ez bizony okozhat félreértéseket.

Szőrszálhasogatásnak tűnhet, pedig lényegi eltérésekről van szó, mert a C típusú nyelvvizsga megjelölés ellentmondásos lehet. A probléma gyökere, hogy több, mint egy évtizede megváltozott a nyelvvizsgák besorolása és a nyelvoktatási szintek megjelölése, mert ekkor tértünk át Magyarországon is a Közös Európai Referenciakeret, a KER alkalmazására.

Mit tud a KER?

Az Európa Tanács által kidolgozott KER célja az volt, hogy Európa szerte egységessé tegye a nyelvtudás szintjeinek meghatározását. A KER három szintet jelöl meg: A, B és C szintet, illetve ezeken belül is két alszintet differenciál. A szintekhez pontosan meghatározott nyelvi készségeket rendelnek, ami körülírja a nyelvtanulók azon a szinten aktuális tudását.

A KER besorolása szerint az A szint a kezdő, a B szint a haladó, a C szint pedig a profi szintnek megfelelő nyelvtudást jelöli. Ezek azonban nem felelnek meg a megszokott alap-, közép- és felsőfok besorolásnak, mert az A szint még nem éri el az alapfokot sem.

Hogyan felel ez meg a nyelvvizsga szinteknek?

Mint említettük, a szinteken belül 1-es és 2-es alszintet jelöl meg a rendszer. Ha alapfokú vizsgát szeretnénk tenni, akkor B1 szintű vizsgára kell jelentkeznünk. A középfoknak a B2 szint felel meg, míg felsőfoknak a C1. A nyelviskolákban ezeket a szinteket is tovább bontják. Például, ha felsőfokú nyelvvizsgaelőkészítő csoportba kerülsz, akkor a C1-2 szinten fogsz tanulni.

Mi mást jelenthet még a C típusú nyelvvizsga?

Ez eddig kicsit körülményes, de viszonylag tiszta sor. A gondot más okozza.

Régebben nem a szinteket, hanem a nyelvvizsga típusát jelölték A, B és C besorolással. Az A típusú vizsga a szóbeli volt, a B típusú írásbeli, a C típusú pedig az úgynevezett összevont, azaz szóbeli és írásbeli készségeket mérő vizsga volt. A mai besorolás szerint azonban szóbeli, írásbeli és komplex vizsgákról beszélünk.

Természetesen a nyelvtanárok pontosan tisztában vannak a változásokkal, de a berögzült szokásokon nehéz változtatni, ezért nagyon fontos egyértelműen tisztázni egy felkészítő tanárral, mikor megkeresed, hogy milyen szintű és típusú nyelvvizsgára szeretnél menni. Hamar kiderülhet a félreértés, de vannak tanárok, akik más tarifával vállalnak középfokú és felsőfokú vizsgára való felkészítést, így nem árt a pontosság.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 10. 11:17, hétfő | PR

Ezért használjunk ragasztószalagot festéshez

Profi szobafestőt találni, aki szépen dolgozik, nagyon nehéz és igen költséges dolog. A jó hír azonban, hogy a festést saját kezűleg is meg tudjuk csinálni, ha ellessük a profik egy-két apró trükkjét.

2020. Augusztus 10. 10:47, hétfő | PR

Kiadó raktárt keres? Segítünk!

Nem csak a multinacionális vállalatoknak van szüksége raktározó helyiségekre – gyakran a KKV-knak is elkél egy-egy hely, ahol készleteket, felszereléseket tárolhat. Cikkünk segítségével Ön is megtalálhatja a legjobbat!

2020. Augusztus 10. 10:37, hétfő | PR

Flatco, a megfizethető prémium

A fővárosi lakáspiacot böngészve rendkívül sokszínű kínálattal találkozhatunk, legyen szó akár árról, minőségről, vagy épp a kettő valamilyen arányú kombinációjáról.

2020. Július 24. 07:53, péntek | PR

Egyházi építések specialistája lett a Jánosik Kft.

Ismét egyházi ingatlan felújítását nyerte el a Jánosik és Társai Kft. Ezúttal Miskolcon, a Baptista Szeretetszolgálat új szociális ellátóközpontja kivitelezésére kaptak megbízást.