Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Október 17. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ázsia fegyverkezik

Ázsia fegyverkezik

Nemcsak gazdasági, hanem katonai téren is kezd felzárkózni az ázsiai térség. Persze kis szépséghibája a történetnek, hogy egyelőre inkább vásárolt, mint sajátgyártású fegyverekkel teszik meg mindezt a jelentősebb ázsiai hatalmak, de a tényen nem változtat, hogy az elmúlt évtizedben megduplázódott a katonai költségvetésük. Sőt Kínáé megnégyszereződött.

Egy amerikai tanulmányból kiderül, hogy Kína, India, Japán, Dél-Korea és Tajvan katonai költségvetése összességében elérte a 224 milliárd dollárt tavaly. Idén Ázsia többet költ majd hadseregeire, mint Európa, így szakértők várhatóan folytatódni fog az Egyesült Államok stratégiájának módosítása, és az ázsiai-csendes-óceáni térségre irányuló figyelem fokozódása. Nem véletlen a kitüntetett amerikai figyelem, mert az ázsiai országoknál mindig alacsonyabb a hivatalosan bevallott költekezés, mint amit valójában fejlesztésre költenek. Kínáénál csak az Egyesült Államok katonai költségvetése nagyobb.

A szakértők persze nyugtatnak, miszerint a jelenlegi helyzet nem hasonlítható össze a hidegháborús fegyverkezési versennyel. A kiadások növekedése ugyanis semmi ahhoz képest, amit a Kelet és Nyugat között volt az 1950-es és ’60-as években. Az mindenesetre biztos, hogy a fegyver-gyártóknak továbbra sem kell aggódniuk a gazdasági visszaesés miatt. Indiában, Japánban és Dél-Koreában például nagy teljesítményű harci gépek beszerzése van folyamatban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt