Városlista
2020. július 5, vasárnap - Sarolta, Emese

Hírek

2012. Október 17. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ázsia fegyverkezik

Ázsia fegyverkezik

Nemcsak gazdasági, hanem katonai téren is kezd felzárkózni az ázsiai térség. Persze kis szépséghibája a történetnek, hogy egyelőre inkább vásárolt, mint sajátgyártású fegyverekkel teszik meg mindezt a jelentősebb ázsiai hatalmak, de a tényen nem változtat, hogy az elmúlt évtizedben megduplázódott a katonai költségvetésük. Sőt Kínáé megnégyszereződött.

Egy amerikai tanulmányból kiderül, hogy Kína, India, Japán, Dél-Korea és Tajvan katonai költségvetése összességében elérte a 224 milliárd dollárt tavaly. Idén Ázsia többet költ majd hadseregeire, mint Európa, így szakértők várhatóan folytatódni fog az Egyesült Államok stratégiájának módosítása, és az ázsiai-csendes-óceáni térségre irányuló figyelem fokozódása. Nem véletlen a kitüntetett amerikai figyelem, mert az ázsiai országoknál mindig alacsonyabb a hivatalosan bevallott költekezés, mint amit valójában fejlesztésre költenek. Kínáénál csak az Egyesült Államok katonai költségvetése nagyobb.

A szakértők persze nyugtatnak, miszerint a jelenlegi helyzet nem hasonlítható össze a hidegháborús fegyverkezési versennyel. A kiadások növekedése ugyanis semmi ahhoz képest, amit a Kelet és Nyugat között volt az 1950-es és ’60-as években. Az mindenesetre biztos, hogy a fegyver-gyártóknak továbbra sem kell aggódniuk a gazdasági visszaesés miatt. Indiában, Japánban és Dél-Koreában például nagy teljesítményű harci gépek beszerzése van folyamatban.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 05. 14:37, vasárnap | Külföld

Legkésőbb októbertől ismét növekedik a német gazdaság

Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.

2020. Július 04. 14:10, szombat | Külföld

Az új francia miniszterelnök a vidék és a főváros megbékélését szeretné

Jean Castex új francia miniszterelnök egyik legfőbb céljának a vidék és a főváros közti megbékélést jelölte meg pénteken első televíziós interjújában.

2020. Július 04. 12:05, szombat | Külföld

Meghaladta a 11 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világon 11 049 505 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 524 677, a gyógyultaké pedig 5 849 347 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint.

2020. Július 04. 05:00, szombat | Külföld

A harmadik negyedévben már erőre kap az euróövezet gazdasága

A harmadik negyedévben megindul a gazdasági növekedés az euróövezetben, de a második negyedévi visszaesésnél kisebb meredekséggel a müncheni ifo és a zürichi KOF gazdaságkutató intézet szerint.