Városlista
2023. december 5, kedd - Vilma

Programok | Fesztivál

XXIII. Barokk Esküvő - Teljes program

Aug. 07. Pén 10:00 - Aug, 09. Vas 22:00
Győr, Dunakapu tér | Győr-Moson-Sopron, Győr

Augusztus elején ismét barokk pompa közepette mondhatja ki egy szerencsés ifjú pár a boldogító igent Győrben.

Augusztus 7. (péntek)

10.00-20.00 között
Kézművesek vására
Helyszín: belvárosi utcák

18.30
Barokk jelmezes felvonulás – zenészek, táncosok, zászlóforgatók, vidám kisasszonyok és urak sétája a Baross úton a Széchenyi térről  a Megyeház térre és vissza

19.00
Barokk kirakatverseny eredményhirdetése

Belvárosi Utcák Alapítvány
Helyszín: Széchenyi tér

19.30
Szerenád a menyasszonynak – a vőlegény ajándéka szíve választottjának
Alku
Szarka Gyula Kossuth-díjas énekes, gitáros, zeneszerző műsora

„Nyomtatásban megjelent 16-17. századi magyar szerelmes levelek olvasása ösztönzött arra, hogy ezt tovább gondoljam... Lenyűgözőnek tartom a levelek választékos stílusát, archaikus nyelvezetét és hogy ugyanúgy szólnak a szerelemről, mint ahogy ma szólnának, ha lennének... Némelyik levél szinte imaként szólal meg a távol lévő férjhez, feleséghez. Természetesen a levelek a humort sem nélkülözik, sőt szerepel köztük az első féltékenységre utaló levél is. A levelek nagy része a főúri családokban íródott. Például Zrínyi Kata férjéhez, Forgách Imréhez, Thurzó György menyasszonyához, Czobor Erzsébethez, I. Rákóczi György feleségéhez, Lorántffy Zsuzsannához. Mivel régebb óta foglalkoztat e kor költészete és zenéje, számomra természetes, hogy a levelekkel együtt megszólaljon Balassi és Csokonai költészete is. A verseket, népdalokat korabeli szerzők és jómagam szerezte dallamokra énekeljük. Arra törekszem, hogy mai embernek szóljon, de közben hiteles is maradjon – ez talán a legnehezebb.” (Szarka Gyula)

Helyszín: Zichy-palota udvara (Liszt Ferenc u. 20.)

21.00
Vásáry André koncertje

Vásáry André világszerte ritkaságnak számító különlegesen magas, kristálytisztán csengő szoprán hangját eddig öt kiváló album őrzi, köztük három arany és egy platinalemez. Pályafutását kiemelkedő koncert helyszíneken elért sikerek, nemzetközi hírű zenekarok és neves karmesterek  elismerése, színházi és tévé szereplések sora fémjelzi itthon és külföldön egyaránt. Sokoldalú művész, aki ugyanúgy otthon van a komolyzene világában és a könnyedebb crossover műfajban is. Számos sikeres hazai és nemzetközi koncert után érkezik a győri Barokk esküvő színpadára, hogy bemutassa Mozijegy című legújabb albumának érzelmes dalait, melyek népszerű filmek zenéjeként hódították meg a közönséget.

Természetesen a Barokk Esküvő koncert műsorából nem maradhatnak ki a korabeli zeneszerzők sem, például Handel, aki szívesen írt férfi szoprán énekesek számára dalokat, áriákat, melyeket André is örömmel tűz majd műsorára Győrben.

Helyszín: Széchenyi tér

Augusztus 8. (szombat)

10.00-20.00 között
Kézművesek vására, pantomimesek, táncosok, zenészek produkciói
Helyszín: belvárosi utcák

10.00-13.00 és 16.00-20.00 óráig
Gyermekprogramok
barokk játszótér, körhinta, babakészítés, céllövölde, lóverseny
Helyszín: Széchenyi tér


10.00
Barokk séták fesztiválhangulatban - Templomok titkai

Ingyenes városnéző séta

Győr, Magyarország műemlékekben második leggazdagabb vidéki városa. Olyan település, ahol a városképet a múlt hagyományainak őrzése és a modern szemlélet összefonódása alakítja. Belvárosunk barokk templomainak történeteihez kerülhetnek közelebb vendégeink ezen a sétán.

A sétát vezeti: Kauker Bálint idegenvezető
Találkozás: Széchenyi tér, Mária-oszlop

10.30
Toronyzene

Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka
Vezető: Horváth László
Helyszín: Esterházy – palota erkélye (Király utca 17.)

11.00 , 12.00 és 17.00-21.00 óráig óránként
Rémségek Pincéje
Helyszín: Győr Megyei Jogú Város Levéltára (Rákóczi Ferenc utca 1.)
a régi börtön, egykori Városháza pincéje, ahol a „lőcsei fehér asszony” raboskodott a XVIII. században. A hidegre való tekintettel melegebb felsőruházat ajánlott.

Jegyek valamennyi előadásra a helyszínen 10 órától korlátozott számban kaphatók.

10 éves kor felett ajánlott
Belépődíj: 500,- Ft / fő

10.40
Barokk táncok

Kisalföld Táncegyüttes előadása
Közreműködik: Camerata Sumynona Régizene Együttes
Vezető: Ruppert László
Helyszín: Baross út

11.00
Csipkerózsika
zenés, táncos mesejáték

Mindenki ismeri Csipkerózsika százéves álmának történetét, a tündérek keresztelőn tett látogatásától egészen a herceg csókjáig. Ezt a szép régi mesét (melynek első lejegyzett változata 1697-ből származik) adja elő a Mare Temporis Alapítvány, gyönyörű barokk köntösbe burkolva. Csipkerózsikát és a királyi családot nemesi öltözékű színészei, a tündéreket pedig selyemszárnyú angyaltáncosai jelenítik meg, akik a képzelet világába repítik a felnőtteket és gyermekeket egyaránt.

Helyszín: Széchenyi tér

16.00
Toronyzene

Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka
Vezető: Horváth László
Helyszín: Esterházy – palota erkélye (Király utca 17.)

16.00-20.00
Nemesi négypróba
gyerekprogram

16.00-20.00
Kézművesfoglalkozás
Legyezők készítése óvodások és kisiskolások részére.
A foglalkozást vezeti: Rátz Ágota
Helyszín: Széchenyi tér

16.10 
”Uzsonna a szabadban”
Tánc és pantomim barokk muzsikára „kicsik és nagyok” szórakoztatására

Company Canario Historikus Táncegyüttes és vendégei
Művészeti vezető: Aranyos Ágota
Helyszín: Széchenyi tér

17.00
Barokk performance
Közreműködnek: Bartha Zsófia, Csermák Zsuzska, Jákó Luca, Tanai Anna, Varga Brigitta

Művészeti vezető: Németh Auróra Hajnal
Helyszín: Baross út

17:00  ”Tisztes” ház
Életképek a barokk erkölcs világából
Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány előadása

A hat történetből összefűzött előadás a barokk kor egyszer fondorlatokkal teli, máskor buja, ám minden esetben mulatságos világába kalauzol vissza. A helyszín egy „tisztes” nemesi ház, ahol az előkelő urak és dámák mindennapjaiba bepillantást engedő életképeket táncbetétek színesítik.

A szék avagy a pihenés kiváltsága. A női hadviselés praktikáit vonultatja fel.

A gavallér avagy a széptevés művészete. A történetből megismerhetjük az unatkozó barokk hölgyek viszonyát az ékszerekhez, a ruhákhoz, egymáshoz, valamint a hódolókhoz.

Egy tisztes nemesi ház avagy egy fényes bál utóélete. A történet bepillantást enged egy tisztes nemesi ház szigorú és erkölcsös mindennapjaiba: a bál utáni reggel lusta ébredésébe, a vadászat szeretetébe, a szolgák hierarchiájába… vagy esetleg semmi sem az, aminek elsőre látszik?

A jóslat avagy jósoltass csak, de vigyázz, ha valóra válik! Az apai örömök elé néző gróf örömét egy baljós jóslat árnyékolja be: amint a gyermek megszületik, az apa meghal. Mikor a férj barátai is elsápadnak a hír hallatán, a gyanakvó nézőben felmerülhet a gondolat: a nagyságos űrnő valóban a hűség mintaképe-e.

A sólyom avagy a halott madár visszavág. A kedvenc madár elvesztése nem csupán solymászunk számára tragédia, de akár legjobb barátját is érintheti, ha a madár holtában vándorútra indul…

A lovászfiú avagy gyermek a háznál, öröm a háznál? A fényes karrierhez kitartó munkára van szükség, de olykor elég egy kis szerencse is. Van, aki ezt a szerencsét egy kincsesláda mélyén találja meg, más pedig a baldachinos ágyban

Helyszín: Széchenyi tér

18.00
Frizurette Fodrászverseny eredményhirdetése
Helyszín: Széchenyi tér

18.10
Bolond Esküvő- a Barokk Esküvő ceremóniájának paródiája

Ceremóniamester: Zugmann Zoltán
Forgatókönyv: Keglovich Ferencné
Helyszín: Széchenyi tér

18.30
Gólyalábasok barokkosan
Langaléta Garabonciások bemutatója

”Előadásaink stílusa igazodik az utcai komédia nemes hagyományaihoz. Az izgalmas pergő játék egyaránt elvarázsolja kicsiket és nagyokat.”
Helyszín: Baross út

19.00
Barokk felvonulás

Mintegy kétszáz vidám jelmezes kíséri a menyasszonyt és vőlegényt életük nagy útjára, a házasságkötésükre. A menetet az Óriásnő, a termékenység szimbóluma vezeti, őt követik aranykocsikon a megszemélyesített erények, az Igazságosság, a Mértékletesség, a Bölcsesség és az Erő, valamint Fortuna szerencseasszonya, mint jókívánságok. A zenészek, táncosok vidám kavalkádja egy valóságos divatbemutató, ahol a hagyományos barokk öltözetek mellett a parodizált jelmezeket viselő bolond zenészek, dámák teszik még látványosabbá a menetet.  

Útvonal: Városház tér – Aradi Vértanúk útja – Árpád utca – Teleki u. – Bajcsy-Zsilinszky u. – Aradi vértanúk útja – Virágpiac – Zechmeister u. – Bécsi kapu tér – Káptalandomb – Dunakapu tér

19.30
Örömzene a XVIII. századból

RAAB Kamarazene Együttes
Közreműködik: Palestrina Kórus, Győri Pedagógus Énekkar, furulya: Kovács Bálint
Karnagy: Katona Tibor
Helyszín: Dunakapu tér

20.00
Barokk Esküvő –  a ceremónia során kiderül, hogyan fogadott egymásnak örök hűséget egykor a  XVII. században egy magyar főúri pár
A vőlegény térden állva kéri meg arája kezét, fogadalmuk után aláírják a  móringlevelet a hozományról,   a város „elöljárója” megerősíti együvé tartozásukat,  s ujjukra kerül a jegygyűrű. A  nyoszolyólányok a menyasszony fejére helyezik az asszonyság jelképét jelentő fejdíszt, amit a vőfélye karddal vesz le a fejéről, s a nézők közé hajítja. Táncosok vonulnak be, fáklyával táncolják körbe a házasokat, szállnak a fehér galambok, végül a gazdagság szimbólumaként SWAROVSKI kristályok hullanak, nagy örömére kicsiknek és nagyoknak.

Menyasszony: Bartók Gertrud

Vőlegény: Zsigmond Péter

Narrátor: Rupnik Károly

Vőlegény násznagya: Pörneczi Attila

Menyasszony násznagya: Máté Richárd

Menyasszony vőfélye: Katona Imre

Városi elöljáró: dr. Lipovits Szilárd

Zene: Raab Kamarazenekar, Palestrina Kórus, Győri Pedagógus Énekkar

Tánc: Kisalföld Táncegyüttes

Fodrász: Sarkady Lívia

Forgatókönyv, rendezés: Keglovich Ferencné

Helyszín: Dunakapu tér

21.00
Barokk mulatság tánccal

A XVII-XVIII. századi középosztály táncai, a kontratáncok  egy-kettőre megkedvelhetőek és járhatóak azok számára is, akik még soha nem próbálták. A könnyű, magával ragadó formációk  a „flow” élményét nyújtják.   

Táncmester: Kovács Gábor Phd
Zene: Musica Historica Együttes
Helyszín: Dunakapu tér

21.00
Michael Kuncze és Lévay Szilveszter: Mozart! című musical legsikeresebb dalaiból összeállított koncert
Közreműködők: a Budapesti Operettszínház szólistái, vendégművészei valamint a musical együttese.

Izgalmas musicalzene régi és új kedvencekkel a színpadon.


Wolfgang Mozart             Kocsis Dénes

Leopold Mozart             Földes Tamás

Hieronymus Colloredo            Szabó P. Szilveszter

Nannerl Mozart             Gubik Petra

Frau Constanze Nissen            Kisfaludy Zsófia

Waldstätten bárónő             Polyák Lilla               

Schikaneder                            Bálint Ádám                        

Kis Amadé                               Ribiánszky András

Rendező, művészeti vezető: KERO®
A gálestet színpadra állítja: Angyal Márta és Rogács László
Koreográfus: Lőcsei Jenő
Jelmeztervező: Velich Rita
Helyszín: Széchenyi tér

Augusztus 9. (vasárnap)

10.00-20.00 között
Kézművesek vására, pantomimesek, táncosok, zenészek produkciói
Helyszín: belvárosi utcák

10.00-13.00 és 16.00-20.00 óráig
Gyermekprogramok
barokk játszótér, körhinta, kézműves foglalkozások, céllövölde, lóverseny
Helyszín: Széchenyi tér

10.00
A barokk belváros mesélő házai fesztiválhangulatban

Ingyenes városnéző séta

Az elmúlt korok építőművészetének, történetének legbeszédesebb emlékei, gazdagon díszített templomok, mozgalmas szobrok, pompázatos paloták, díszes homlokzatú, zárt sarokerkélyes lakóházak  között sétálva egy időutazás részesei lehetnek a vendégek.  Egy más korba, a 17-18. század világába, egy gazdag kereskedőváros, egy hajdan nyüzsgő polgárváros mindennapjaiba nyerhetnek betekintést ezen a sétán.

A sétát vezeti: Kauker Bálint idegenvezető
Találkozás: Széchenyi tér, Mária-oszlop
 

10.30
Toronyzene
Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka
Vezető: Horváth László
Helyszín: Esterházy – palota erkélye (Király utca 17.)

 

11.00 , 12.00 és 17.00-21.00 óráig óránként
Rémségek Pincéje
10 éves kor felett ajánlott
Belépődíj: 500,- Ft / fő

Jegyek valamennyi előadásra a helyszínen 10 órától korlátozott számban kaphatók.
Helyszín: Győr Megyei Jogú Város Levéltára (Rákóczi Ferenc utca 1.)
a régi börtön, egykori Városháza pincéje, ahol a „lőcsei fehér asszony” raboskodott a XVIII. században

10.40
Barokk táncok

Kisalföld Táncegyüttes előadása
Közreműködik: Camerata Sumynona Régizene Együttes
Vezető: Ruppert László
Helyszín: Baross út

11.00
Hetvenkedő János
Magyar Népmese  Színház előadása

„Addig kergessen az isten botja, míg meg nem tanulsz félni!” Ezekkel a szavakkal indítja útjára édesanyja Jancsit, ezt a világ lustája szófogadatlan fiúcskát. Számtalan kalandba keveredik, de igen tanulságos, hogy végül mitől is tanul meg a félni.
Bizony a dolog nyitja Hajnalka királykisasszony. Ez a népmese arra tanít meg bennünket, hogy ha üres a szívünk, nincs benne egy csöpp érzelem sem, bolyonghatunk a világban, sehol sem leszünk otthon. A szemünk láttára lesz gézengúz Jancsiból, egy fele királysággal is elbíró János.
Helyszín: Széchenyi tér

 

16.00
Toronyzene
Közreműködik a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Trombita Tanszaka
Vezető: Horváth László
Helyszín: Esterházy – palota erkélye, (Király utca 17.)

 

16.00
A régi Városháza és legendái

Előadó: Bana József – igazgató, Győr Megyei Jogú Város Levéltára
Helyszín: Győr Megyei Jogú Város Levéltára (Rákóczi Ferenc utca 1.)

16:10
Rózsavitéz
Magyar Népmese  Színház előadása

Rózsavitézt, a Tündérkirály, kiszemeli lánya, Tulipánvirág számára. A lány mostohája, azonban saját lányának, Mákvirágocskának akarja a fiút. Furfangos próbákat eszel ki a banya, hogy ne vehesse el Rózsavitéz, Tulipánvirágot. Muki, az obsitos katona, segítségére van a fiataloknak. Mégis menekülniük kell, de hogy mi a megpróbáltatások vége, a meséből megtudjuk!
Helyszín: Széchenyi tér

16.10
Vívólecke 6-100 éves korig

Vezeti: Bodnár Huba
Helyszín: Széchenyi tér

17.30
Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon

Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya című művét az általunk már több helyen sikerrel bemutatott stílussal dolgoztuk fel, mely tapasztalataink szerint nagyon népszerű mind a diákság, mind a felnőtt közönség körében. A játékstílus, az élő zene, az improvizáció és az interaktivitás stílusjegyeit ötvözi. Pontos és részletes dramaturgiával fésültük át az egész művet s azon szavakat, melyek a mai kor emberének (diákjának) már nem érthető, játékkal, magyarázattal vagy zenével tettük azzá. Így az egyetlen gátat, mely Csokonai és a mai kor embere közé rakódott az elmúlt 200 év keze által lebontottuk, ezzel bizonyítva, hogy a magyar költészet nemcsak magasröptű gondolatok és filozófiák fészke, de a nagyszerű és utánozhatatlan magyar humor melegágya is. Az előadás 5-től 150 éves korig ajánlott, mert ez a két pont ama epochában, melyben van nézőkedv... nemcsak a  dámákban. Aki az időnek e két pontja közt van, annak mint megannyi angyal olyan a CSAVAR.

Rendező: Gál Tamás

Jelmez és bábtervező: Őry Katalin Rozália

Zene: Bodonyi András

Játékmester: Gál Tamás

Zenész: Mester László

Helyszín: Széchenyi tér

Az előadás létrejöttét támogatta: FÜGGETLENÜL EGYMÁSSAL Közhasznú Egyesület

18.00
Vívólecke 6-100 éves korig

Vezeti: Bodnár Huba
Helyszín: Széchenyi tér

18.00
Kónya István lantművész koncertje

Kónya István barokklant műsorában francia, német és osztrák szonáták csendülnek fel Robert de Visée, Silvius Leopold Weiss és Blohm a Viennese műveiből.
Kónya István lantművész 1989-1994 között a Hágai Királyi Konzervatórium (Hollandia) barokk tanszakán tanult Toyohiko Satoh-nál reneszánsz- és barokklanton, valamint arciliuton és chitarronén. Az első magyar lantművész, aki lantdiplomával rendelkezik. Szólistaként, kísérőként és különböző zenekarok tagjaként Európa és Amerika számos országában koncertezik. 1993 óta rendszeresen tanít lantot hazai régi zene kurzusokon.
Helyszín: Esterházy – palota (Király utca 17.)

19.00
Barocco Táncegyüttes  és a Long –Soldier Dance Theatre  bemutatója 

Művészeti vezető: Katona Imre
Helyszín: Széchenyi tér

 

20.30
Blackrose Night koncert

A Blackrose Night Együttes 2009-ben alakult, tagjai több tízéves tapasztalattal rendelkező egri zenészek. A zenekar 2013-ban óriási változásokon ment keresztül, tagcserék után kialakult egy sokkalta letisztultabb és egységesebb hangzásvilág, a rockzene és a középkori dallamok ötvözésével. Műsorunk alapját a nemzetközi hírű zenekar, a Blackmore's Night szerzeményei képezik, de van köztük Uriah Heep, Deep Purple és Rainbow dal feldolgozása is. A dalok témája főként a kelta, cigány és a Niebelung mondakört idézi, a barokk és reneszánsz dallamvilág kalauzolja el a közönséget a regényes középkorba.

A produkciót jelmez és díszlet teszi még látványosabbá.

Dorkó László – dob

Gacsály Ildikó – ének

Kalóné Gyenes Réka – hegedű, ének

Sallai Nikolett – billentyű

Sallai Róbert – gitár, furulya, ének

Szecskó József – basszusgitár
Helyszín: Széchenyi tér

Győr, Dunakapu tér

Győr-Moson-Sopron, Győr