Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Blog | Kulisszák mögött

2013. November 06. 09:37, szerda

Szombaton debütál a Sakk

Szombaton debütál a Sakk

Most hétvégén mutatja be a Győri Nemzeti Színház a Sakk című musicalt Forgács Péter rendezésében.

A Sakk című musical a ’70-es évek sakkvilágbajnokságán kibontakozó szerelmi háromszög története. A szálak a hidegháború idején az orosz sakkmester és egy magyar származású hölgy között fonódnak.


A Sakkot színházi előadásként először 1986-ban a londoni West Enden mutatták be, ahol három évig futott. Az átdolgozott amerikai változat a Broadwayen debütált 1988-ban, de csak két hónapig maradt műsoron. A Broadwayen debütált változat második felvonása Budapesten játszódott.

Magyarországon először a Thália Színház mutatta be 1992-ben Romhányi Ágnes fordításában, míg három évvel később 1995-ben, a Rock Színház tűzte műsorára. A Győri Nemzeti Színház a 2013/2014-es évad műsorába állítja közönség elé Benny Andersson és Björn Ulvaeus zenéivel végigkísért darabot.

Forgács Péter igazgató elmondta: "Rendezőként több, köztük a brit és az amerikai változat alapján állította össze az előadást, amely szerinte ritmusában térhet el a többi feldolgozástól. A színpadi hatásról minden előadáson húsz táncos és egy kétszer ekkora nagyzenekar is gondoskodik. A Sakkot két szereposztásban játsszák; ezek egyike szombaton, míg a másik vasárnap mutatkozik be." Évi egy színházi munkája Győrbe hívta ezúttal Gesztesi Károlyt, aki Alexander Molokov-ot személysíti meg a musicalben.

Tegnap sajtótájákoztatót tartottak a mai Sakk- Matt napról a győri Árkádban az esemény szervezői, a NYME Apáczai Csere János Kar részéről Dr. Szabó Péter dékán, a Megyei Sakkszövetségtől Dr. Gyurkovics Bence elnök és Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, a Sakk című musical rendezője.
Nagy izgalmak előzik meg a hétvégi premiert.

Főbb szerepekben: NAGY BALÁZS / MOLNÁR LÁSZLÓ, BARANYAI ANNAMÁRIA / MOLNÁR ÁGNES, SÁNDOR PÉTER / VANYA RÓBERT, GESZTESI KÁROLY / MOLNÁR ERIK, MÓZES ANITA / TUNYOGI BERNADETT, MOHÁCSI ATTILA / TÖRÖK TAMÁS, VINCZE GÁBOR PÉTER, VENCZEL-KOVÁCS ZOLTÁN és SZIKRA JÓZSEF szórakoztatja a nagyérdeműt.

Csobay Dániel/ MTI információk

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. December 19. 18:58, csütörtök | Kulisszák mögött

Karácsonyi gálaest 80. születésnapon- Bede Fazekas Csaba 80 éves

Közel 200 szerep, 14 díj, kitüntetés. Bede Fazekas Csaba magánénekes, Érdemes Művész december 25-én ünnepelte 80. születésnapját. A Győri Nemzeti Színház társulata ünnepi, születésnapi gálaműsorral készült közönségének

2013. December 12. 20:44, csütörtök | Kulisszák mögött

Megnyílt az Illatszertár

Csankó Zoltán Tony Curtis-nek is énekelt annak idején a főiskolán

2013. November 29. 16:51, péntek | Kulisszák mögött

„A valóságot, az embert keresem, nem az egzotikumot!” Riport Szamódy Zsolt Olaf fotóművésszel

Ma nyitotta meg kapuit Szamódy Zsolt Olaf fotóművész klub kiállítása Almásfüzitőn a Teleházban. A „Fal és függöny mögött Kína” című fotókiállítást Ölveczky Gábor grafikusművész nyitotta meg.