Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2016. November 23. 13:32, szerda

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-10. rész: Divatdiéták - Vércsoport diéta

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-10. rész: Divatdiéták - Vércsoport diéta

Fogyókúrák, divatdiéták és társaik aranykorukat élik. De mennyit érnek valójában? Egy extrém gondolat: Élj és táplálkozz a vércsoportod szerint!

Harmadik nekifutásra jöjjön egy igazi “nagyvad”, az egyik kedvencem, a Vércsoport diéta.

Ha figyelembe vesszük, hogy az Egyesült Államokban 1971 és 2000 között az elhízottság aránya a 20-74 éves korosztályban 14,5%-ról 30,9%-ra nőtt, akkor talán nem is annyira meglepő, hogy Amerikából (úgy értve, az USA-ból) származik a divatossá vált diéták túlnyomó többsége. A vércsoport diétát is egy amerikai természetgyógyász, Dr. Peter J. D’Adamo alkotta meg a ’90-es évek végén.

Jelen esetben többről van szó, mint egy szimpla diétáról, egy egész filozófia és tudomány, egy egész univerzum lett felépítve egy vezérgondolat köré. Szinte minden ismertetőben szerepel magyar nyelven megjelent könyvének ajánló szövege, miszerint „Dr. D’Adamo átfogó kutatásokat és klinikai vizsgálatokat végzett arról, hogyan függ össze a vércsoport az emberek egészségi állapotával.” Ezen vizsgálatok alapján a doktor úr arra a következtetésre jutott, hogy szinte nincs az emberi létnek olyan szegmense, amire ne lenne hatással a vércsoport: befolyásolja az emésztést, a betegségekre való hajlamot, az immunrendszert, a stressz-tűrő képességet, az agyműködést és ezen keresztül meghatározza a személyiségjegyeinket. A teljesség igénye nélkül, a „0”-s vércsoportúak közvetlenek, sportosak, céltudatosak, esetenként megszállottak, erőteljes vezetők és jó üzletemberek. Az „A” vércsoportúak maximalisták, megbízhatóak és fegyelmezettek. A „B” vércsoportúak a tökéletességre törekszenek, mindent hibátlanul akarnak megélni és meggyőzőek az érvelésben. Az „AB” vércsoportúak vezéregyéniségek, racionálisak, diplomatikusak és jó a szervező készségük. Hát ez nagyjából úgy néz ki, mint egy bulvárlap vasárnapi mellékletének Horoszkóp rovata, talán nem véletlen, hogy D’Adamo kritikusainak egy része biológiai asztrológiának tartja a diétáját.

Az előzőekből természetesen következik, hogy vércsoportunk meghatározza azt is, hogyan kell táplálkoznunk. D’Adamo doktor ezirányú gondolatait Eat Right For Your Type és Live Right For Your Type címmel könyv formájában a nagyközönség elé tárta (magyarul „Életmód az AB0 terv szerint” címmel jelent meg) és figyelembe véve a világszerte eladott példányszámot bátran kijelenthető, hogy egy valamire egészen biztosan jótékony hatása volt az általa kitalált diétának, nevezetesen a doktor úr bankszámlájára.

Miről is szól maga a diéta?

D’Adamo elmélete szerint minden vércsoport az eredeti, ősi táplálkozás genetikai üzenetét hordozza, vagyis a ma élő emberek emésztőrendszere azokat a táplálékokat részesíti előnyben, amelyeket a vércsoport szerinti ősei is fogyasztottak. Az evolúciós folyamat során aszerint alakultak ki a vércsoportok, hogy őseink milyen táplálkozást folytattak. A „0”-s vércsoport a legrégebbi, a halászó – vadászó ember vércsoportja, akinek legfontosabb tápláléka a hús volt. Később, ahogy megváltoztak a környezeti feltételek, az emberek letelepedtek, a vadászat helyett termeszteni kezdték a táplálékukat, a húsalapú étrend növény-alapú étrenddé alakult és kifejlődött az „A” vércsoport. A vándorló, nomád életmódot folytató és ezzel együtt vegyes táplálkozású, vagy mindenevő népcsoportok között alakult ki a „B” vércsoport. Az „AB” D’Adamo megfogalmazása szerint a „rejtélyesek” csoportja, kialakulására ő maga sem ad egyértelmű magyarázatot.

A fentiek szerint tehát determinálva van az egyes vércsoportok táplálkozása, a tudományos magyarázat pedig nagyjából így néz ki hozzá:

Minden táplálék tartalmaz lektint (szénhidrátkötő fehérjét) és amikor egy bizonyos táplálék lektinje reakcióba lép egy bizonyos vércsoporttal (A, B, AB vagy 0), akkor agglutináció megy végbe, amelynek során a vér „összeragad”, és emiatt bizonyos egészségügyi problémák alakulnak ki (rossz emésztés, vese- és májproblémák, fejfájás, cukorbetegség, elhízás, stb.). A folyamat visszafordítása érdekében el kell kerülni, de minimum korlátozni kell a kialakulásáért felelős élelmiszerek fogyasztását.

Dr. D’Adamo letesztelte a legtöbb táplálékot és meghatározta, melyik vércsoport reagál negatívan egy adott élelmiszerfajtában található lektinre. A vércsoport diéta betartásával ezeknek a táplálékoknak és ezzel együtt a lektineknek a fogyasztása elkerülhető, ezáltal javulhat az egészségi állapot, illetve visszaállhat a normál testsúly.

A doktor úr 11 táplálékcsoportba sorolta az élelmiszereket:

  • Hús és baromfi
  • Halak és tengeri állatok
  • Tejtermékek és tojás
  • Babfélék és hüvelyesek
  • Diófélék és olajos magvak
  • Gabonafélék és keményítők
  • Zöldségfélék
  • Gyümölcsök és gyümölcslevek
  • Zsírok
  • Gyógynövények, fűszerek, ízesítők
  • Italok

Minden táplálékcsoporton belül mindegyik vércsoport számára vannak olyan élelmiszerek, amelyek jótékony hatásúak, semlegesek, és vannak, amelyeket el kell kerülni. Erre vonatkozóan minden vércsoport számára terjedelmes ajánlási táblázatok vannak összeállítva, ezen felül mintegy összefoglalásként vércsoportonként található egy személyre szabott étrendi útmutató is.

Pestiesen szólva: ez nem semmi.

Van itt egy kis gond a vércsoportokkal, ugyanis azoknak van egy viszonylag bonyolult (de tudományosan jól megalapozott) öröklődési rendszere. Különböző vércsoportok találkozása esetén (anya+apa) elég változatosan alakulhat az utód által örökölt vércsoport milyensége. Egy most élő „0”-s vércsoportú ember ősei között az elmúlt pár 10 ezer évben jó eséllyel mindenféle vércsoport előfordult, így aztán Ő legfeljebb akkor lesz vadász típusú, ha elvégzett valami vadásziskolát, vagy tanfolyamot.

Ugyanezen „0”-s vércsoportú emberkének, mivel a vadászó életmódot folytató ősök leszármazottja, nincs szüksége szénhidráttartalmú ételekre, mivel azokat úgysem tudja megemészteni. Ez azért erős ellentmondásban van a mai táplálkozástudományi ajánlásokkal, nem beszélve arról, hogy a magyar népesség 32%-a „0”-s vérű (nagy eltérés a világ népességében sincs) és ezt eddig mégsem vettük észre, csak zabáltuk feleslegesen a szénhidrátokat.

A könyvben többször történik hivatkozás a bélrendszer alkalikus foszfatáz szintjére, mint ami befolyásolja a különböző élelmiszerek emészthetőségét (emiatt nem ehet pl. az „A” vércsoportú ember húst). A gond csak az, hogy az alkalikus foszfatáz a májban és csontban levő sejtenzim és nincs köze az emésztéshez.

Ezek itt csak kiragadott példák, a könyvben számtalan, nem csak a táplálkozásra, hanem többek között az életvitelre, a stressz-kezelésre, a sportolásra, stb. vonatkozóan találhatunk némelykor nevetségesnek ható, máskor teljesen általános tanácsokat úgy, hogy ezek az egyes vércsoportokhoz vannak kötve. Csak egy példa, mert ezek bemutatása nagyon hosszadalmas lenne, át kellene másolni ide a fél könyvet:

Életmód-stratégiák („A” vércsoportúak számára)

  • Keresse a kreativitás és az önkifejezés lehetőségeit!
  • Készítsen napirendet!
  • Legkésőbb este 11 órakor térjen nyugovóra, és aludjon legalább nyolc órát! Ne lustálkodjon az ágyban! Amint felébredt, rögtön keljen fel!
  • A munkanap folyamán tartson legalább két húszperces szünetet! Ezeket tekintse mini-vakációknak! Használja az időt meditációra és elmélkedésre!
  • Ne hagyjon ki étkezéseket!
  • Egyen több fehérjét a nap elején, és kevesebbet a végén!
  • Ne egyen, amikor ideges!
  • Egyen gyakrabban kisebb adagokat – napi három helyett hat alkalommal!
  • Legalább hetente háromszor végezzen 30-45 percig lazító gyakorlatokat!
  • Rendszeresen járjon szűrővizsgálatra szív- és a rákbetegségek megelőzése érdekében!
  • Mindig alaposan rágja meg az ételt, hogy könnyebben emészthető legyen! A kevés gyomorsav még jobban megnehezíti az emésztést.

(szó szerinti idézet az „Életmód az AB0 terv szerint” c. könyvből)

Na most őszintén, ez mi a búbánat akar lenni? Nem azt mondom, hogy ezek teljesen hülyeségek, de mi a fészkes fene közük van a vércsoporthoz? Gyanítom annyi, mint a táplálkozásnak. És ez a stratégiának nevezett valami minden vércsoporthoz más és más hasonló okosságokat tartalmaz. Az ilyen és ehhez hasonló szövegek hiteltelenné teszik a nagy mű „tudományosan alátámasztott” részeit is.

Sajnálatos módon annak ellenére, hogy Dr. D’Adamo az elméletét megspékeli számtalan tudományos munkára, antropológiai, mikrobiológiai és még ki tudja milyen tanulmányokra történő hivatkozással és idézettel (megjegyzem ember legyen a talpán, aki ezeket esetleg vissza is szeretné ellenőrizni), az elmúlt 20 évben tudományosan senkinek nem sikerült azt alátámasztani, pedig volt rá próbálkozás (Public Library of Science). A kritikusok szerint Dr. D’Adamo rosszul megtervezett, nem kontrollálható tanulmányokkal próbálta igazolni az állításait, nem beszélve arról, hogy például az agglutináció miatt, ami elvileg sok embert érint, naponta ezreknek kellene meghalnia az okozott szervproblémák következtében.

Végső következtetésként azt lehet levonni, hogy

  • Dr. D’Adamo vércsoport diétája tulajdonképpen nem más, mint egy sokadik a szétválasztó diéták sorában,

még annak ellenére is, hogy a feltételrendszerét sikerült megfelelően bonyolultra és egzotikusra megtervezni és elég nagy hókusz-pókuszt keríteni köréje.

Telefonszám: 06/20-208-53-67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?