Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Blog | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

2016. December 03. 19:16, szombat

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-12. rész: Divatdiéták - A pH csoda

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől-12. rész: Divatdiéták - A pH csoda

Fogyókúrák, divatdiéták és társaik aranykorukat élik. De mennyit érnek valójában? Bár Dr. Young másképp gondolja, de kiderül, hogy csodák az étkezésben sincsenek.

Sokan vannak, akik szeretik az érdekes, különleges, misztikus dolgokat és akár a „csodákra” is fogékonyak. Ha ráadásul némi túlsúllyal is küzdenek, akkor már csak egy lépés, hogy Robert O. Young és az ő pH csodájának bűvkörébe kerüljenek. Ezen a címen (A pH Csoda) jelent meg ugyanis az a könyve, amelyben lefektette a lúgosító diéta alapjait. Figyelembe véve, hogy a követői / hódolói által „neves mikrobiológusnak és táplálkozáskutatónak” vagy éppen „a világ egyik legjobb kutatójának” aposztrofált csodadoktor két évig a mormon egyház (Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza) hittérítőjeként dolgozott, ez a könyvcím nem is olyan meglepő. A tanulmányaira és munkásságára vonatkozóan vannak ennél zavarosabb és „árnyékosabb” részletek is a mester életrajzában, de ebbe ne menjünk bele.

A doktor úr „felfedezése”, a szervezet sav-bázis egyensúlyán alapuló étrend valójában nem teljesen új keletű dolog, azután került be néhány alternatív gyógyász saját repertoárjába, miután a XIX. században egy bizonyos Claude Bernard nevű francia fiziológus megfigyelte, hogy az elfogyasztott élelmiszerek összetétele befolyásolja a vizelet savasságát.

A Young által kifejlesztett lúgosító elmélet szerint az egészségtelen táplálkozás és egyéb külső-belső tényezők következtében az emberi szervezet sav-bázis egyensúlya megborul és eltolódik a savasság irányába. Lényegében az összes betegséget ez az elsavasodás okozza, mivel a savas környezet teszi lehetővé a fertőző baktériumok, gombák megtelepedését. Az egyensúly javítása, helyreállítása étrendi úton lehetséges oly módon, hogy a savasságot előidéző „rossz” tápanyagokat száműzzük az étkezésünkből és előtérbe helyezzük a lúgosító élelmiszerek fogyasztását.

A Claude Bernard munkássága óta eltelt mintegy 150 év alatt viszonylag sokat fejlődött a tudomány, benne a biokémia, így aztán azon már túl vagyunk, hogy a vizelet pH értékéből vonjunk le következtetést az egész szervezet általános sav-bázis egyensúlyára, a dolog ennél kicsit bonyolultabb.

Maga a pH egy dimenzió nélküli kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi. A matematikai levezetéstől eltekintve fogadjuk el, hogy a tiszta víz pH-értéke 7 (semleges), ennél kisebb pH-érték savasságot, nagyobb pH-érték pedig lúgosságot jelez.

A szervezet folyadékterei különböző pH értékekkel, ennek megfelelően a szervezet szövetei is különböző pH optimummal rendelkeznek. Ezek a pH értékek szűk határok között mozoghatnak, viszonylag kis eltérés is már kritikus lehet, ezért a pH optimumtól való eltérést a szervezet puffer-rendszerek segítségével korrigálja mindaddig, amíg az egyensúly helyre nem áll, vagy a puffertár ki nem merül. Ez utóbbi lehetőség elég kellemetlen következményekkel járhat. Pl. a vér esetében a pH érték normál esetben 7,38 és 7,42 között van, és 6,8 alatti, illetve 8,0 feletti pH érték már halálos kimenetelű. A szervezetben a pufferek működését a tüdő és a vese biztosítja. A légzés a szén-dioxid eltávolításával vesz részt a folyamatban és reagálása a pH változására szinte azonnali, míg a vese kompenzációja a vizeleten keresztül több órát, illetve napot vehet igénybe.

  • Jelentős mértékű, krónikus sav-bázis egyensúlyzavar tehát egyszerűen nem alakulhat ki

és ebből az következik, hogy ez nem fog krónikus betegséget előidézni, ha viszont nem idéz elő betegséget, akkor a gyógyulásban sem játszhat szerepet.

A lúgosító diéta másik alapvetése, hogy az étkezés hatással van a sav-bázis egyensúlyra. Mivel az alapvető tápanyagok anyagcseréjét ismerjük, azt is tudjuk, hogy milyen hatással vannak a pH-ra.

A szénhidrátok feldolgozása, vagyis a glükóz lebontása során piruvát (piroszőlősav) keletkezik ami, ahogy a neve is mutatja sav ugyan, de ezt a szervezet azonnal tovább is bontja és nem jelenik meg a vérkeringésben. A teljes oxidáció során szén-dioxid keletkezik, ami pedig savképző, de az meg a légzéssel távozik (pufferműködés). Bizonyos körülmények között a glükóz lebontásából tejsav is keletkezhet (akinek már volt izomláza az tudja, miről van szó), de az vagy elbomlik vagy a vesén keresztül távozik (pufferműködés).

Zsírok lebontása során végeredményben szintén szén-dioxid keletkezik, ami szintén légzéssel távozik.

A fehérjék összetett tápanyagok és azok feldolgozása bonyolult folyamat, annyi viszont egyértelműen elmondható, hogy nagy részük sem savasító, sem lúgosító hatással nem rendelkezik. Az egyetlen olyan savas, a fehérjék egyes csoportjai által „előállított” termék, amit a szervezet nem tud lebontani az a húgysav, viszont azt meg a vesén keresztül hatékonyan üríti (mert ki van ez találva).

Amit még meg lehet említeni, a feldolgozott élelmiszerek által adalékanyagok formájában „önállóan” tartalmazott sók, savak (pl. foszforsav), de ezek olyan minimális mennyiségek, amelyek nem alkalmasak a szervezet pH értékének befolyásolására.

A lúgosító diéta ezzel gyakorlatilag kivégezve, hiszen két alaptételéről bebizonyosodott, hogy (nagyon finoman fogalmazva) nem állja meg a helyét. Young „professzor” Új Biológiának nevezett tana tartalmaz még egy-két megmosolyogtató megállapítást, amelyek erősen lerontják az egész mű hihetőségét / hitelességét. Ezek egyik legérdekesebbike, miszerint „a vörösvértestek átalakulhatnak baktériumokká és vice versa, és így belülről is támadhatnak a paraziták”.

Itt abba is kellene hagyni, mert kezd nevetségessé válni a dolog, de mindezektől függetlenül még ad abszurdum előfordulhatna, hogy helytelen alapfeltételezésekből kiindulva helyes étkezési tanácsokkal szolgál Dr Young. Minimális az esélye, de ne végezzünk félmunkát.

A teljes korrektség megkívánná, hogy végigmenjünk minden olyan élelmiszeren / élelmiszerfajtán, amit a lúgosító diéta elvet, illetve amit ajánl, de ez nagyon hosszadalmas lenne, inkább csak egy összegzés a pozitívumokról és a hátrányokról.

Sajnos az előnyöket pár szóban össze lehet foglalni. A friss zöldségek és a csíráztatott magok ajánlása mindenképpen a pozitívumok közé tartozik, ahogy a telített zsírsavak bevitelét mérséklő ajánlás is. Sajnos még a jó előírások mellé is odatesznek egy-egy olyan korlátozást, ami részben keresztbe tesz a dolognak. Pl. a zöldséget csak teljesen friss állapotban szabad fogyasztani, mert a kicsit „állott” zöldség már penésszel szennyezett, halból is csak a teljesen frisset szabad fogyasztani. Pozitívum még az alkoholfogyasztás visszafogásának és a dohányzás abbahagyásának ösztönzése.

Az úgymond „normál” élelmiszerek (gabonafélék, gyümölcsök, gombák, tej és tejtermékek, hal, állati zsiradékok) fogyasztásának tiltása vagy korlátozása, de leginkább ezek indoklása még csak a szimplán ostobaság kategóriáját meríti ki, még ha találhatunk azért itt is pár furcsaságot.

Néhány, a táplálék kiegészítőkre vonatkozó ajánlás és tiltás indoklása azonban már egyenesen a tudományos fantasztikum világába vezet, vagy még azon is túl. Gondolok itt pl. a szervezetre kifejezetten káros vagy éppen mérgező nehézfém-kolloidok (ezüst, ródium, irídium, arany) hasznosnak történő beállítására, vagy az erősen mérgező hidrogén-peroxid gyógyszerként való említésére. Ezek a dolgok már nem csak ostobaságok, de egyenesen veszélyesek is.

Vannak aztán olyan ajánlások, amelyek teljesen érthetőek és racionálisak, csak éppen semmi közük nincs az egészséges táplálkozáshoz (sokkal inkább a doktor úr bankszámlájához). A legnagyobb találmány a víz. Persze nem a sima csapvíz, azt ugyanis nem szabad inni, aki jót akar magának, az csakis lúgos vizet iszik, abból viszont naponta legalább 4 litert. Azon kívül, hogy a lúgos víznek semmi értelme, mert a gyomor savtermelése azonnal semlegesíti, ráadásul még szerény 200 Ft-os literenkénti átlagárral számolva is ez évi 300.000 Ft körüli összeget jelent személyenként. A másik csodaszer a Zöld Por, a SuperGreens, és továbbfejlesztett változatai a SuperProtein, a SuperDetox valamint különböző zöldségpor társaik, amelyek áraikat tekintve szintén elég jelentős bevételt generálhatnak Dr. Young-nak.

Összefoglalva:

  • a lúgosító étrend „filozófiai” háttere rendkívül zavaros, ellentmondásos és megalapozatlan, ráadásul sok mindent kizár a fogyasztható élelmiszerek köréből, ami hosszú távon hiányállapotokat és egyéb egészségkárosodásokat idézhet elő.

Ugyanezen okból az energiatartalma meglehetősen alacsony, komolyabb fizikai tevékenység mellett nem alkalmazható. Továbbá egyes ajánlásai direktben is egészségkárosítóak, már-már életveszélyesek lehetnek.

Ha jól meggondoljuk, Dr. Young, ha pH csodát nem is, de valamiféle csodát mégiscsak létrehozott, hiszen annak ellenére, hogy teóriájának szinte minden egyes eleme pontról pontra logikusan és tudományosan cáfolható, világszerte mégis számtalan követőre tett szert. Hogy ez miért van, abba nem is szeretnék belegondolni…

Telefonszám: 06/20-208-53-67

Email: novakpeter@nutriexpert.hu

Weboldal: nutriexpert.hu

Facebook: Novák Péter táplálkozási tanácsadás

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2020. Február 05. 15:13, szerda | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - A feldolgozott élelmiszerek nyomában

A feldogozott élelmiszerek kapcsán gyakran jut eszünkbe valamilyen negatív jelző, pl. az egészségtelen vagy a „műanyag”, de lehetne még sorolni.

2020. Január 28. 14:45, kedd | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Táplálkozástudomány: tudomány vagy káosz?

Külső szemlélő számára bizonyos szempontból, és nem teljesen alaptalanul, úgy tűnhet, hogy a táplálkozástudomány egy nagy zűrzavar. Az egymásnak ellentmondó „tanok és teóriák” könnyen megzavarják a fejeket.

2020. Január 23. 12:05, csütörtök | Táplálkozási tanácsok Novák Péterrel

Táplálkozási tanácsok Novák Pétertől: NUTRIEXPERT TUDÁSTÁR - Vita a gabonafélékről

A gabonafélék fogyasztásában rejlik a hosszú élet titka, vagy azok egyes összetevői éppen megrövidítik az életet? Vajon a gabonafélék esszenciális élelmiszercsoportnak tekinthetőek-e, vagy éppen ellenkezőleg?