Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Október 30. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bővítik az online pénztárgépek körét, a taxisoknak is használni kell?

Bővítik az online pénztárgépek körét, a taxisoknak is használni kell?

A Magyar Nemzet írása szerint kiterjesztené jövőre az online pénztárgépek használati körét a kormány. Egyelőre nem sokat árult el a nemzetgazdasági tárca az elképzelés részleteiről, azonban a korábban kiszivárgott információk alapján a feketézéssel leginkább érintett személyi szolgáltatások területén várható az új típusú kasszák felbukkanása, ilyen például a fodrászat, a kozmetika, a magánorvoslás és a taxizás.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a korábban azt közölte, tervezik az online pénztárgéprendszer kiterjesztését, azonban arról nem beszélt, hogy melyek azok az új területek, ahol hamarosan kötelező lesz az újfajta gépek használata.

Jelenleg 180 ezer online pénztárgép üzemel az országban, kereskedelmi egységek, benzinkutak, gyógyszertárak, vendéglátó üzletek, szállodák teljesítették eddig a kötelező átállás feltételeit és cserélték le régi kasszájukat az adóhatóságnak közvetlenül adatot szolgáltató készülékekre. A kormány sikeresnek ítéli a rendszer bevezetését, az adóhatósággal közvetlen összeköttetésbe került vállalkozások legális jövedelme jelentős mértékben nőtt az elmúlt hónapokban, és a folyamatos adóhatósági ellenőrzések révén egyre szűkül az adóelkerülő vállalkozások köre.

A statisztikák alapján az eddiginél kevesebb, néhány tízezer vállalkozást érinthet az online átállás következő köre, ami piaci szakértők szerint gyorsabban lezajlik majd, mint a főpróbának számító, két évig tartó bevezetés a kereskedelemben. Annál is inkább, mert az átállásra kevesebb időt szán majd a módosítandó pénztárgéprendelet, illetve az sem kizárt, hogy bizonyos bevételhatár fölött lesz csupán kötelező a kézi nyugtaadást helyettesítő pénztárgéphasználat. Ráadásul, mivel a gyártók mostanra felzárkóztak az igényekhez, nem fordulhat elő, hogy újból készülékhiány alakul ki a piacon, s a technikai háttér mostanra kiépült az adóhivatalnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.