Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Március 27. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Egy hónappal tovább látható Győrben a "titkos gyűjtemény"

Egy hónappal tovább látható Győrben a

Bő egy hónappal tovább, május 4-éig tekinthető meg Győrben a "titkos gyűjtemény" - közölte szerdán az MTI-vel a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója.

"A nagy siker, országos érdeklődés mellett arra tekintettel döntöttünk így, hogy ez az anyag többé nem kerül így, együtt bemutatásra. Ötezer látogatónál is többet fogadott már a tárlat, ami egy vidéki múzeumnál szép eredmény" - mondta Grászli Bernadett.
December elején érkezett a városba az úgynevezett "titkos gyűjtemény", Kövesi István egykori újlipótvárosi mészáros harminc éven át lappangó kollekciója.
Ez volt az első pillanat, amikor a tulajdonosok lakásán kívül együtt volt a csaknem 130 kép. Az elmúlt évtizedekben csak a gyűjtemény hét-nyolc darabja volt megtekinthető kiállításon - jelezte akkor az igazgató.
A műalkotások között klasszikus Rippl-Rónai-, Vaszary-, Mednyánszky- és Csók-munkák épp úgy megtalálhatók, mint korai Bortnyik-művek és Perlmutter-alkotások. Az igazgató a kollekció tulajdonosainak óvatosságára hivatkozva csak annyit mondott: a gyűjtemény darabjai "különböző helyekről érkeztek Győrbe", a részletekkel kapcsolatos kérdéseket azonban elhárította.
A titkos gyűjteményből november végén Budapesten, a Kieselbach Galériában nyílt tárlat, ahol bemutatták Molnos Péter művészettörténész kötetét is a kollekcióról. Akkor elhangzott, hogy a gyűjteményt Kövesi István újlipótvárosi mészáros a második világháború után mintegy két évtized alatt építette fel, a kollekciót halála után örökösei szinte hiánytalanul megőrizték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.