Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. November 27. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Emelkedik a dohányboltokban árusítható termékek köre

Emelkedik a dohányboltokban árusítható termékek köre

A társadalmi igényekkel és elvárásokkal, a dohánytermék-kiskereskedőktől kapott jelzésekkel és az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalataival indokolta a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény módosítását a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára. Hegmanné Nemes Sára kiemelte, bár csökken a dohányboltok száma, a piac működése várhatóan kiegyensúlyozottabbá fog válni.

Hegmanné Nemes Sára az előterjesztés vitaindítójában elmondta, hogy a javaslat a dohányboltokban forgalmazható termékkör minimális növelését kezdeményezi, miközben a korábbi kétezer főről háromezerre emeli az újabb koncessziók kiadásának feltételét. Utóbbi intézkedés csökkenti a dohányboltok számát, de mindkét intézkedés azt szolgálja, hogy a dohány-kiskereskedelmi piac működése gazdaságilag kiegyensúlyozottabbá váljon - közölte. A javaslat alapján a koncessziós pályázatokat elektronikus úton is be lehet majd nyújtani.

Az indítvány felhatalmazza a koncessziós szerződés megkötésére jogosult minisztert vagy a nevében eljáró személyt, hogy közös megegyezéssel megszüntethesse a szerződéseket azokon a területeken, ahol azt a dohányboltok
száma és a vásárlók hiánya indokolttá teszi - ismertette az államtitkár. A törvény alapján a koncessziót meg lehet örökölni, ha annak jogosultja elhunyt, de családja tovább is élni akar az árusítás lehetőségével - folytatta.

Hegmanné Nemes Sára elmondta, a javaslat széles lehetőséget akar biztosítani a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. számára az egészségvédelmi feladatokban való közreműködésre. Erre az illetékes tárcával dolgoznak ki együttműködést és stratégiai programot. Az indítvány pontosítja a kiszabható bírság és az engedély visszavonásának szabályait.

Az államtitkár azt mondta, hogy a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény hatályba lépése óta eltelt több mint egyéves időszak tapasztalatai igazolták, hogy a beszerzési csatornák visszaszorításával és ellenőrzésével a dohányzás visszaszorítható. Hozzátette, hogy a forgalmi adatok alapján a boltok száma jelenleg meghaladja a piaci igényeket, ezért azok számának fokozatos csökkentése indokolt.

Végül leszögezte, hogy továbbra is a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítását és a gyermekek egészségének védelmét tekintik elsődleges feladatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.