Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Szeptember 24. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Itt az ősz- hasznos tanácsok közlekedőknek

Itt az ősz- hasznos tanácsok közlekedőknek

A betakarítás kezdetével az utakon több munkagéppel, lassú-, valamint állati erővel vont járművel találkozhatunk. A földekről az útra felhajtó munkagépek vezetői sokszor az előírásoktól eltérően nem takarítják meg a járművük kerekeit a rátapadt sártól, mely az úttestre kerülve balesetveszélyt jelenthet. Mindezek, valamint az őszi időjárásra való tekintettel fontos valamennyi járművezető számára a megváltozó közúti közlekedésre való felkészülés.

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadóképességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét a megváltozott körülményekre, mert az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek.

Ősszel a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A gépjárműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, holott az őszi közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő. Próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel a ködös, esős időjárásra.

Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közlekedési baleseteket. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel legyenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

A betakarítás kezdetével az utakon több munkagéppel, lassú járművel, valamint állati erővel vont járművel találkozhatunk.

A földekről az útra felhajtó munkagépek vezetői sokszor az előírásoktól eltérően nem takarítják meg a járművük kerekeit a rátapadt sártól, mely az úttestre kerülve balesetveszélyt jelenthet. Az állati erővel vont járművek vezetői többször fényvisszaverő prizma, illetve világítás nélkül közlekednek szürkület után az utakon, ezért célszerű a járművezetőknek lassabban, körültekintőbben közlekedni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.