Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 06. 11:35, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Jogerősen is nyilvános a TV2 és az RTL Klub frekvenciahasználati szerződése

Jogerősen is nyilvános a TV2 és az RTL Klub frekvenciahasználati szerződése

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet tájékoztatása szerint a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen úgy döntött, mindenki számára megismerhető a TV2 és az RTL Klub frekvenciahasználati szerződése, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával kötöttek.

A TASZ szerdán közleményében azt tudatta az MTI-vel, a táblabíróság ezzel helybenhagyta a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét.
A szervezet emlékeztetett arra, hogy a Kreatív című lap újságírója, valamint a jogvédő szervezet munkatársa közérdekű adatigényléssel kérte az állam kizárólagos tulajdonát képző frekvenciák használatára irányuló, 2011 decemberében megkötött hatósági szerződéseket a médiatanácstól. Álláspontjuk szerint a hatályos törvények alapján nem minősül üzleti titoknak az állami vagyon felhasználására vonatkozó adat.
A TASZ közleményében azt írta, hogy a per eredetileg kizárólag a médiatanács ellen indult, azonban a két érdekelt televíziós társaság az alperes oldalán beavatkozóként részt vett az eljárásban, mert TV2 és az RTL Klub álláspontja szerint a kért adatok nyilvánosságra hozatala aránytalanul sértené az üzleti tevékenységüket.
A tájékoztatás szerint a Fővárosi Ítélőtábla mint másodfokú bíróság, megvizsgálta a zárt iratként a számára benyújtott szerződéseket, és nem talált bennük olyan részeket, melyek sértenék az üzleti titkokat, ezért az elsőfokú ítéletet helybenhagyva, jogerősen úgy döntött, a médiatanácsnak ki kell adnia a kért szerződések egészét. Az érintett szerződések 2012. július 9-én hatályukat vesztették.
Az MTI-hez eljuttatott bírósági ítélet részletes indoklása kimondja azt is: a döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.
A Fővárosi Törvényszék tavaly július közepén hozott elsőfokú döntésében azt állapította meg, hogy nemzeti vagyon hasznosítása körében nem lehetséges üzleti titok védelmére hivatkozni, hiszen a per tárgya a közpénzzel és közvagyonnal kapcsolatos adatok nyilvánossága.
Hidvégi Fanny, a jogvédő szervezet információszabadság programvezetője közleményében azt írta: a TASZ nagyon örül az ítéletnek, ugyanakkor "elszomorítónak" tartja, hogy a törvényhozók kihagyni tervezik az új Ptk.-ból ezt a rendelkezést, ezért "könnyen megtörténhet, hogy a jövőben búcsút kell inteni a közpénzek átláthatóságának".

Címkék: Média-televízió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;