Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Augusztus 28. 09:13, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Jogszabályváltozás - A szolgáltatóknak tanúsíttatniuk kell a számlázási rendszereik biztonságát

Jogszabályváltozás - A szolgáltatóknak tanúsíttatniuk kell a számlázási rendszereik biztonságát

A távközlési-, valamint a gázszolgáltatóknak szeptember 1-jétől akkreditált tanúsító szervezet által kiállított tanúsítvánnyal kell igazolniuk a számlázási rendszerük biztonságát - ekkor lép hatályba az erről szóló törvényi előírás.

Az új Polgári törvénykönyv hatályba lépésével kapcsolatos módosításokat tartalmazó törvényt múlt év végén fogadta el a parlament. Ebbe került be a hírközlési és a gázszolgáltatási törvény módosítása is.
A hírközlési törvény eddig azt írta elő, hogy a szolgáltató - az előfizető kérésére - a kiállított számlához köteles a díj kiszámításához szükséges forgalmazási és számlázási adatokat tartalmazó kimutatást csatolni. A szolgáltató a hívásrészletezőt az előre fizetett díjú (kártyás) előfizető részére is köteles kiállítani, amennyiben azt az előfizető - utólag - kéri.
Az új előírás szerint a számla kiállítására csak olyan informatikai rendszer felhasználásával kerülhet sor, amely biztosítja a díjak hibátlan kiszámítását és megakadályozza a számlázási rendszerhez történő jogosulatlan hozzáférést, továbbá a számlázási információk észrevétlen módosítását.
A vázolt követelményeknek való megfelelést, egy tanúsító szervezet által történő - a számlázási rendszerre vonatkozó - tanúsítással kell igazolni. Ilyen tanúsítványt kizárólag az informatikai biztonsági funkciókat megvalósító szoftver termékek és rendszerek tanúsítására akkreditált tanúsító szervezet állíthat ki.
További megszorítás az, hogy két egymást követő naptári évben a tanúsítást nem végezheti ugyanaz a szervezet.
A számlázási rendszer biztonságának tanúsítására vonatkozó szabályokat szó szerint megismétli - szintén kiegészítésképpen - a gázszolgáltatási törvény, szintén szeptember 1-jei hatállyal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.