Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Február 26. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kerry: az oroszok az arcunkba hazudnak

Kerry: az oroszok az arcunkba hazudnak

Az amerikai külügyminiszter szerint Moszkva hazudik az ukrajnai orosz katonai jelenléttel kapcsolatban. Véleménye szerint Oroszország 'tragikus módon' újraéleszti a Nyugat és Kelet közötti játszmát, amelyben egyik fél sem nyerhet, és amelyet az Egyesült Államok veszélyesnek és szükségtelennek tart.

John Kerry keddi szenátusi meghallgatásán igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy hazudik-e Oroszország, amikor azt állítja, hogy Ukrajnában nincsenek jelen sem orosz csapatok, sem orosz hadfelszerelés. A miniszter szavai szerint 'számos alkalommal az arcomba és mások arcába hazudtak' az orosz kormány képviselői azzal kapcsolatban, hogy mit tesznek Kelet-Ukrajnában.

Kerry úgy fogalmazott, hogy Moszkva a hidegháború tetőpontja óta nem tapasztalt mértékben folytat propagandatevékenységet, amelynek során - mint kijelentette - 'félrevezetést, hazugságot, nevezzük bárminek is' alkalmaz. Véleménye szerint Oroszország 'tragikus módon' újraéleszti a Nyugat és Kelet közötti játszmát, amelyben egyik fél sem nyerhet, és amelyet az Egyesült Államok veszélyesnek és szükségtelennek tart.

A külügyminiszter nem válaszolt az arra vonatkozó kérdésre, hogy személy szerint támogatja-e az Ukrajnába irányuló eseteleges amerikai fegyverszállításokat.

Az amerikai diplomácia vezetője kijelentette: Barack Obama elnök hamarosan dönt arról, hogy lassítsa-e az afganisztáni amerikai csapatok kivonásának ütemét.

Kerry szerint hamarosan az is kiderül, vajon Irán hajlandó-e belemenni egy olyan ellenőrizhető megállapodás elfogadásába, amely arról biztosítaná a nagyhatalmakat, hogy nem törekszik nukleáris fegyver előállítására. Leszögezte, hogy az amerikai politika célja az iszlám köztársaság atomhatalommá válásának megakadályozása.

'Irán nem fog nukleáris fegyverhez jutni' - mondta és ennek kapcsán elutasította a még meg sem született megállapodást ellenző kijelentéseket.

A lehetséges alkuval kapcsolatban olyan értesülések szivárogtak ki, amelyek szerint annak alapján legkevesebb 10 évig korlátoznák Irán nukleáris tevékenységét és azt követően lassan oldanák fel a megszorításokat. A keresztszerződés elfogadásának határideje március 31-én jár le.

John Kerry elmondta, hogy a jemeni síita húszi lázadók kulcsfontosságú támogatást kaptak Teherántól, ami nagyban hozzájárult a szanaai kormány bukásához. Az állította ugyanakkor, hogy a fordulat meglepte az iráni vezetést is, amely most arra törekszik, hogy az arab országban meginduljon a 'nemzeti párbeszéd'.

Az amerikai külügyminiszter reményét fejezte, hogy a héten megbeszélést folytathat Szalmán új szaúdi királlyal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).