Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Augusztus 19. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már idén elindítanák az új Vidékfejlesztési Programot

Már idén elindítanák az új Vidékfejlesztési Programot

Szeptemberre elkészülhet az agrár-környezetgazdálkodási program 2015-ös átmeneti finanszírozásával kapcsolatos kormány-előterjesztés – mondta a Napi Gazdaságnak Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkára.

A Közös Agrárpolitikával kapcsolatos jogalkotás csúszása miatt még egyetlen tagállamnak sincs elfogadott vidékfejlesztési programja. Ugyanakkor mielőtt a részletes támogatási intézkedéseket vagy a támogatási kereteket meghatároznánk, először a partnerségi megállapodást kell megkötni az Európai Bizottsággal - mondta Kis Miklós.

Az agráriumot érintő legfontosabb vitás kérdésekben látszanak a kompromisszumos megoldások. Tudomásom szerint Magyarország az egyetlen tagállam, amelynek jóváhagyta a bizottság, hogy az élelmiszeripar a Vidékfejlesztési Program mellett a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatásaira is pályázhasson. Ugyan a részletszabályokról még zajlik az egyeztetés, de a legfontosabb kérdésben megvan az egyetértés. Így a két operatív programból több mint 300 milliárd forint támogatás lesz elérhető az élelmiszer-ipari vállalkozásoknak.

A vidékfejlesztési támogatások kisebb hányadát teszi ki az agrár-környezetgazdálkodás. A mostani program augusztusban véget ér. Az új 2016-tól indul, 2015 átmeneti év lesz. Arra a kérdésre, hogyan tervezzék a gazdák a következő agrárévet, ha még nem ismerik a szabályokat, Kis Miklós azt mondta, szeptembertől biztosan nem folytatódik a program, de ez ne befolyásoljon senkit a vetéstervek elkészítésében. A vetésforgók alapján mindenki tudja, mit vethet, visszamenőleges hatállyal pedig nem írhatóak elő speciális feltételek. Ez egy támogatási program volt, ami most fejeződik be, de a jelenlegi részvétel sosem volt garancia arra, hogy ugyanazok a gazdálkodók ugyanazokkal a feltételekkel és támogatási összeggel a következőben is nyerni fognak. Most azon dolgozik a hazai munkacsoport, hogy megtervezze, milyen lesz az új Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodási (akg) kifizetési jogcíme, amire az ökogazdálkodás jogcímmel együtt közel 170 milliárd forint van betervezve. Jó lenne, ha szeptemberre elkészülne a tervezet, amit még Brüsszelnek is jóvá kell hagynia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -