Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. December 17. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Országossá bővül a droghasználó anyákat segítő krízisdiszpécser szolgálat

Országossá bővül a droghasználó anyákat segítő krízisdiszpécser szolgálat

Együttműködési megállapodást kötött a droghasználó várandós nők ellátását célzó krízisdiszpécser-szolgáltatás szakmai fejlesztése és népszerűsítése érdekében a Magyar Védőnők Egyesülete és a szerhasználó anyákat segítő Józan Babák Klub.

A megállapodás célja, hogy minden magyarországi régióban legyen droghasználó várandós nőket fogadó, kezelésükben kompetens ellátó szolgáltatás.
Az együttműködési megállapodást Oberth József, a Józan Babák Klub vezetője jelentette be a szervezet gyermekvállalás és droghasználat témában tartott budapesti szakmai fórumán.
A vezető felhívta a figyelmet, hogy a szolgáltatáshoz 2014-ben addiktológiai intézmények, drogambulanciák, alacsonyküszöbű szolgáltatások csatlakozását is várják.
Oberth József az MTI-nek elmondta, hogy a Józan Babák Klub szeptember óta működteti országos, elektronikusan elérhető krízisdiszpécser-szolgálát, amelynek részeként a szervezet e-mail címén válsághelyzetbe került droghasználó várandós vagy gyermeket nevelő nők, hozzátartozóik vagy a velük foglalkozó védőnők, esetleg más egészségügyi és szociális szakemberek jelentkezhetnek.
Asbóth Katalin mentálhigiénikus-védőnő szerint az országban dolgozó védőnők körében a droghasználó várandós nők ellátásakor igény lenne a mostaninál több szakmai konzultációra, amelyre a krízisdiszpécser-szolgáltatáson keresztül is próbálnak lehetőséget teremteni.
Erdős Csilla segítő és Olawuyi Sámuel nőgyógyász, a Józan Babák Klub anonim tanácsadásának munkatársai hangsúlyozták, hogy a hozzájuk forduló, súlyos kábítószer-problémával élő várandósok évente 96-98 százalék közötti arányban kerülnek a hivatalos terhesgondozás rendszerébe, bár előtte kétharmad részük gondozatlan terhes volt. A sikert azzal magyarázzák, hogy a jelentkezőt nem csupán a szülésig támogatják, hanem azt követően a gyermek felnevelésében is - egészségügyi, szociális és jogi tanácsokkal, valamint sorstárscsoportokba való bevonással segítik.
Tóthné Vladár Ildikó szociális munkás, a Baptista Szeretetszolgálat miskolci női lakóotthonának intézményvezetője arról számolt be, hogy tapasztalatuk szerint az édesanyák számára a gyermekről való gondoskodás erős motiváció a szenvedélybetegség kezelésében és a társadalmi beilleszkedésben egyaránt. Elmondta, intézményükben több problémás kábítószer-használó nő és gyermeke él együtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -