Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Július 18. 12:45, szerda | Belföld
Forrás: OS | Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

OS - Továbbra is drámai az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet elhelyezése – az ombudsmani vizsgálat tapasztalatai

OS - Továbbra is drámai az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet elhelyezése – az ombudsmani vizsgálat tapasztalatai

Kevés az ápoló, a pszichológus és a pszichiáter, az infrastruktúra rendkívül leromlott állapotban van – tapasztalták helyszíni vizsgálatukban az ombudsman munkatársai. Az IMEI csak azért működik, mert vannak, akik működtetik, közben pedig késik az új büntetés-végrehajtási egészségügyi központ létrehozása.

Az IMEI elköltöztetése, a büntetés-végrehajtás összevont egészségügyi intézményének létrehozása régóta napirenden van, érdemi előrelépés azonban – a helyszín megjelölésén túl – mindezidáig nem történt. Az alapvető jogok biztosának munkatársai egy korábbi vizsgálat után nemrég ismét az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben jártak, és változatlanul azt látták, hogy a leromlott állapotú épületek nem alkalmasak kórház működtetésére, nem akadálymentesek, lift egyáltalán nincs bennük, holott testi fogyatékossággal élőket is gondoznak az intézetben. Az egymástól több száz méterre lévő három épületben éjszaka két-két ápoló és mindössze egy ügyeletes orvos van szolgálatban. Ugyancsak aggályos, hogy egyes kórtermekben nagy a zsúfoltság.

Továbbra is súlyos gond, hogy a létszámstop miatt nem tudnak ápolókat felvenni és a pszichiáterek 70 év körüli átlagéletkora sem változott lényegesen, a szakorvosi utánpótlás nem megoldott – győződtek meg róla a biztos munkatársai.

A korábbi vizsgálathoz képest előrelépésként értékelhető, hogy – a kényszergyógykezeltek osztályainak kivételével – most már valamennyi kórteremben van kamera, ám a helyszíni tapasztalatgyűjtésen kiderült az is, hogy nem biztosított a felvételeket rögzítő monitor rendszeres, 24 órás, szakszerű figyelése. Nappal erre a feladatra még van kijelölt ápoló. Éjszaka azonban csak ketten vannak szolgálatban, közülük az egyik figyeli a monitort, és ha valamilyen esemény miatt mindkét ügyeletben lévő ápolónak intézkednie kell, a kamerák őrizetlenül maradnak.

Az ombudsman vizsgálati jelentése készül, ezt és ajánlásait a biztos a közeljövőben küldi meg az érintetteknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.