Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Június 03. 11:39, kedd | Belföld
Forrás: MTI

POSZT - Óriásbáb-felvonulás és villámcsődület a megnyitón

POSZT - Óriásbáb-felvonulás és villámcsődület a megnyitón

A Bóbita Bábszínház óriásbábjainak zenés felvonulásával és általános iskolások villámcsődületével csütörtökön veszi kezdetét a 14. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT).

A hazai színházi szakma legnagyobb, legrangosabb eseményén az óriásbábok a Király utcán a Színház térig vonulnak végig, ahol felcsendül az Örömóda száz pécsi kisiskolás és a MÁV Koncertfúvósok előadásában - tájékoztatta Spilák Klára, a találkozó sajtókapcsolatokért felelős munkatársa az MTI-t.
Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere mond köszöntőt, majd Huszti Péter Kossuth-díjas színész, rendező, a fesztivál díszvendége megnyitja a tíznapos eseménysorozatot.
A beszédeket követően a gyerekektől az Egy új nap vár című musicalegyveleg hallható, a találkozó programja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Énekes madár című produkciójával kezdődik.
A fesztivál versenyprogramján tizenhárom előadás szerepel, amelyek közül hat Budapestről, négy vidékről, három határon túli színházból érkezik.
Pécsen látható a budapesti Örkény István Színház A képzelt beteg, a Katona József Színház Fényevők, a Pesti Színház Álomkommandó, a Miskolci Nemzeti Színház A tanítónő és a Woyzeck, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Énekes madár, az Újvidéki Színház Opera ultima, a Kolozsvári Állami Magyar Színház Csipke című előadása.
Ugyancsak a versenyprogramban szerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata előadásában az Alkétisz; a Vádli Alkalmi Színházi Társulás, a Szkéné Színház és a Füge közös produkciójában az I. Erzsébet című előadás.
A közönség a találkozón megtekintheti a Kerekasztal Társulás és a Szputnyik Hajózási Társaság A hosszabbik út, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a Pécsi Nemzeti Színház Bányavakság, valamint a budapesti Katona József Színház és a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Vörös című közös előadását is.
A darabokat Császár Angela színművész és Sándor L. István színházi kritikus, az Ellenfény című tánc- és színházművészeti folyóirat főszerkesztője választotta ki.
A POSZT szakmai zsűrijét Ráckevei Anna színművész, Szűcs Gábor rendező, Perczel Enikő dramaturg, Rátkai Erzsébet tervező, Karsai György kritikus, Németh Ákos drámaíró, Jean-Pierre Thibaudat kritikus, a színész zsűrit pedig Barnák László, Benedek Miklós és Vasvári Csaba színművész alkotja.
A látogatókat a versenydarabokon kívül 35 helyszínen 187 úgynevezett off-programra várják. Az érdeklődés nagy, a belépők döntő többsége elfogyott.

Címkék: Kultúra-színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.