Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. November 26. 10:09, kedd | Bulvár
Forrás: InfoGyőr/WK

Teczár Szilárd: a nők is fizessenek belépőt

Teczár Szilárd: a nők is fizessenek belépőt

Teczár Szilárd kezdeményezése az egyik legmegosztóbb törekvés, ami mostanában foglalkoztatta az országot. A fiatal egyetemista, HaHa egyik aktivistája szerint, ha a nők ingyen mehetnek be szórakozni különböző bulikba, az az alkotmányban rögzített, nemek közötti egyenlőség elvét sérti. Ráadásul valamilyen szinten ez prostitúciónak minősül, mert a férfiak fizetnek azért, hogy egy olyan helyen szórakozzanak, ami az ingyenes belépő miatt a nők számára sokkal kedvezőbb és így a hölgyek fokozottan prédává válnak.

Az alapkoncepciót szinte kivétel nélkül mindenki megértette, de mégsem tudnak azonosulni vele, hogy miért is van erre szükség. Szilárd szerint ez a későbbiekben komoly problémákat okozhat, ha a nőkkel ennyire engedékeny a társadalom. Sőt az is elmondta, hogy az udvariasság a nők felé egy konvenció, amit a társadalom alakított ki és nem feltétlenül kell így lennie. Utóbbi felvetés már sok nőt felháborodásra bírt. A nyilatkozók azt mondják, ők nem érzik magukat kiszolgáltatóbbnak azért, mert nem kell fizetniük belépőt. Ráadásul ha párban érkeznek, előny, ha a férfinek nem kell kifizetnie még a barátnőjének is a beugrót.

Már volt az ombudsmannál, onnan elutasították, mert nem állami intézményekről van szó. Majd elment a Helsinki bizottsághoz, ott egyetértetek az állításaival, így elakar menni az Egyenlő-bánásmód hatósághoz, értesülésem szerint az alkotmánybírósághoz is be akarja adni a kérelmét.

Teczár Szilárd a TV2 Mokka műsorában védte meg tézisét, ahol az ellenkező vélemény képviselője Fluor Tomi volt.

Teczár Szilárd levele az Alapvető Jogok Biztosához:

Tisztelt Alapvető Jogok Biztosa!

Tegnap a budapesti Doboz szórakozóhelyre indultam barátaimmal (Klauzál utca 10.), és ott azt tapasztaltam, hogy a helyre csak 1000 forintos belépőjegy ellenében tudok bejutni, míg hölgy társaim belépése ingyenes volt. Magyarországon ez a gyakorlat igen elterjedt, velem sem először történik meg, és ha körülnézünk az interneten a magasabb árfekvésű szórakozóhelyek között, azt látjuk, hogy a férfiakra kivetett külön belépési díj általánosnak mondható.

Ez a gyakorlat véleményem szerint sérti Magyarország Alaptörvénye XV. cikkének (2) és (3) pontját, mivel személyeket pusztán nemük - egészen pontosan a biztonsági személyzet által megállapított, feltételezett nemük - miatt ér anyagi hátrány vagy előny. Ez a gyakorlat tendenciájában nem, csupán súlyosságában tér el attól, mikor cigány származású vagy vallási jelképeket viselő fiatalokat nem engednek be egy adott szórakozóhelyre. A gyakorlat mellett nem lehet azzal érvelni, hogy a társadalmi élet egyéb szegmenseiben a nőket kétségkívül sújtó hátrányokat enyhítené, mivel olyan társadalmi normákat és sztereotípiákat reprodukál, melyek éppen ezen egyéb hátrányok fenntartásáért felelősek, és végső soron mindkét nem képviselői számára hátrányosak. Ez a gyakorlat azt üzeni, hogy a férfinak fizetnie kell azért, hogy a szórakozóhely által "összegyűjtött" nők közé bejuthasson, tehát megerősíti azt a nézetet, miszerint szerelmi/szexuális téren a férfi az aktív, a nő pedig a passzív szereplő. Sarkosan fogalmazva a gyakorlat a prostitúcióra való felhívás bújtatott formája, ahol a férfiak a szórakozóhelynek fizetnek a nők jelenlétéért.

Mint azt korábban említettem, a férfi vagy női kategóriába való besorolást az adott szórakozóhely személyzete végzi, ennek során nyilvánvalóan a külső fizikai jellemzőket, és nem az illető identitását veszi figyelembe, így a gyakorlat sértheti az emberi méltóságot is.

A gyakorlat általános elterjedtsége arra enged következtetni, hogy a kérdés alulszabályozott. Arra kérem ezért biztos urat, vizsgálja meg milyen lépéseket tehetne a törvényhozó az áruk és szolgáltatások igénybevétele terén a nemek közötti egyenlőségért.

Köszönettel, Teczár Szilárd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.