Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. November 15. 14:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Pozsgai Kitti/MTI

Tehetségkutató verseny indul ifjú feltalálók és kutatók számára

Tehetségkutató verseny indul ifjú feltalálók és kutatók számára

Fiatal feltalálók és kutatók számára hirdette meg a Magyar Innovációs Szövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériumával, valamint az MTVA-val közösen a 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt.

A megmérettetés abban különbözik az egyéb tanulmányi versenyektől, hogy itt nincsenek előírt feladatok, a résztvevőknek maguknak kell meg nem oldott kérdéseket, problémákat felvetniük, majd azokra megoldást találniuk - mondta el a verseny keddi meghirdetésén Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke.


Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évtizedben a hazai középfokú oktatási intézmények mintegy harmada vett részt az idén Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár fővédnökségével kiírt tehetségkutatón,a melynek legjobbjai európai szinten is megmérettethetik magukat. Az EU Fiatal Tudósok Versenyén (EUCYS) számos sikert értek el a magyar fiatalok, így európai viszonylatban a harmadik helyen állnak - számolt be Pakucs János.

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a tehetségkutatóra benyújtott pályaművek közül mind több a szabadalomképes innováció: a verseny első évtizedének egynegyedes arányához képest az utóbbi tíz évben díjazott pályázatok közül csaknem minden második nyert el iparjogvédelmi oltalmat.

Gazsó L. Ferenc, a tehetségkutató fő médiatámogatójának, az MTVA-nak a vezérigazgató-helyettese bejelentette: a közmédia is csatlakozott a jeles hagyományokkal bíró kezdeményezéshez, és közreműködik abban, hogy minél több fiatal értesülhessen a kiírásról. A verseny által megszólított generáció már kevesebbet néz televíziót és rádiózik, az MTVA mégis törekszik a megszólításukra, többek között új okostelefonos alkalmazásokkal - fűzte hozzá.

Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűritagja, az EUCYS magyar delegációjának vezetője elmondta, hogy az 1989 óta megrendezett európai tehetségkutató országos versenyein összesen több mint 50 ezren indulnak évente. Az idei döntőre 83 projekt érkezett 37 országból és magyar siker is született: Papp Gergely elhozta az egyik legértékesebb különdíjat.

A sajtótájékoztatón Papp Gergely mellett Énekes Péter és Köpenczei Gerő, az idei Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) negyedik helyezettjei, valamint Kecsenovity Egon, a London International Youth Science Forum döntőse számoltak be nemzetközi tapasztalataikról.(A hírhez tartozó képünkön a legutóbbi verseny győztesei láthatóak.)

A verseny szabályai

A 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen egyénileg vagy kétfős csapatokban indulhatnak az 1992. október 1. és 1999. augusztus 31. között született, Magyarországon tanuló vagy végzett, illetve határon túli magyar fiatalok is. A csaknem két és félmillió forintból gazdálkodó verseny nyertesei pénzjutalmat kapnak, harminc-, húsz,- illetve tízezer forintos havi ösztöndíj formájában, valamint húsz többletpontot a műszaki, természettudományos egyetemi, főiskolai karokon.

A legjobb, maximum három pályázat részt vehet 2013. évi EU Fiatal Tudósok Versenyén, Prágában és további tudományos nemzetközi rendezvényeken.A legfiatalabb díjazott megkapja a Siemens Zrt. százezer forintos, egyösszegű Junior Ösztöndíját. a legjobb pályamunkát beadott határon túli pályázó pedig a Magyar Innovációs Szövetség egyösszegű, szintén százezer forintos ösztöndíját. Az első és második helyezett fiatalokat segítő egy-egy tanár egyszeri 100 000 forintos ösztöndíjban részesül.

A versenyre benyújtott pályázatban egfeljebb két oldalban kell ismertetni a megoldandó ötletet. Pályázni lehet műszaki, természettudományi, informatikai, környezetvédelmi, valamint matematikai területről bármilyen innovatív alkotással, találmánnyal, kutató vagy fejlesztő, tudományos munka eredményével. A versenyen bármilyen egyéb versenyre vagy pályázatra készített pályamunkával és műszaki alkotással is részt lehet venni.A hazai verseny első beadási határideje 2013. január 7. e-mailben 2013. január 7-én, 15 óráig beérkezően.

A nevezést és a munkát e-mailben kell elküldeni. Ennek tartalmaznia kell a résztvevő(k) nevét, születési időpontját, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, nyelvtudását; iskolájának (munkahelyének) nevét és címét; a konzulens, vagy felkészítő tanár nevét, lakcímét, e-mail címét és telefonszámát.

A felhívás részletei awww.innovacio.huhonlapon olvashatók.

Fotó:schooltourmix.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.