Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Szeptember 21. 11:20, szerda | Helyi
Forrás: Győrplusz.hu

Vágtázó szerelmespárok, rolleren érkező vőlegény

Vágtázó szerelmespárok, rolleren érkező vőlegény

A győri házasságkötő teremben is hódít már az új szokás, mely szerint az ifjú pár a tanúk kíséretében betáncol az esküvőre. Ma már a rolleren érkező vőlegényen sem szabad meglepődnünk.

A házasulni vágyók különleges kéréseiről, az új esküvői szokásokról kérdeztük Kun Máriát, a győri Anyakönyvi Hivatal vezetőjét.

Válaszából kiderül: a győri ceremóniákon elsődleges az igényesség, illetve a hagyományok tisztelete. A Zichy palotában külön személyzet felel a kapcsolódó szolgáltatásokért, ők egyébként a fesztiválirodában dolgoznak. A leggyakoribb kérések között az élőzene, a vers, a virág és a gyertyagyújtás szerepel. Újdonságnak számít az, hogy a pár nemcsak a szertartásra béreli ki a termet, hanem a következő fél órában itt fogadja a gratulációkat, esetleg egy-egy pohár pezsgő mellett beszélget a násznéppel.

A hivatalvezető elmondása szerint Győrben nem jellemző az extrém helyszíneken történő házasságkötés. Egy májusi esküvő azonban különleges körülmények között köttetett, méghozzá a Kisalföld vágtán. A rendhagyó esküvő annyira jól sikerült, hogy a szervezők azt tervezik, hogy hagyományt teremtenek és jövőre is várják a „vágtázó” szerelmespárokat.

A győri házasságkötőben is hódít az az új szokás, hogy az ifjú pár a tanúk kíséretében betáncol az esküvőre. Sőt, ma már azon sem lepődnek meg, ha a vőlegény rolleren érkezik.

A győri Anyakönyvi Hivatalban egyébként már bevett gyakorlat: augusztus 1-ével megadják a lehetőséget arra, hogy a következő évre a házasodni szándékozó párok lefoglalják a számukra megfelelő időpontot. A hatósági eljárás ilyenkor még nem veszi kezdetét, mivel a házasulók nyilatkozatai alapján elkészített, házassági szándékot bejelentő jegyzőkönyv csak hat hónapig érvényes. A jegyzőkönyv akkor készül el, ha a pár az előzetes időpontfoglalástól számított hat hónap múlva megerősíti házasulási szándékát. A Családjogi Törvény azonban meghatároz egy harminc napos várakozási időt, mely szerint a házassági szándék bejelentésekor készült jegyzőkönyv dátuma és a házasság megkötése között harminc naptári napnak el kell telnie. A várakozási idő alól csak indokolt esetben kapható felmentés.

Az esküvők „slágerhónapjai” a május és az augusztus, de már a legnépszerűbbek közé tartozik a szeptember is. A párok 70 százaléka tavasszal, illetve nyáron járul az anyakönyvvezető elé.

A győri házasságok jelentős része a Zichy palotában köttetik meg,a maradék 10 százalék, évente átlagosan 60 pár pedig külső helyszínt választ a nagy napra.

Simon Barbara

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.