Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Október 19. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vasárnap tartják a Roma Pride-ot

Vasárnap tartják a Roma Pride-ot

Vasárnap délután Budapesten a Kálvin téren tartják a Roma Büszkeség Napját, amellyel párhuzamosan 14 másik országban is tartanak rendezvényeket. A nemzetközi megmozdulás felemeli szavát az emberi jogok mellett, valamint a terjedő etnikai türelmetlenséggel és konfliktusokkal szemben.

A Mozaik Egyesület és az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat vasárnap ismét megrendezi a Roma Pride-ot, vagyis a Roma Büszkeség Napját. A felvonulás és kulturális demonstráció egy nemzetközi – Európa 15 országában megvalósuló – rendezvénysorozatnak a része.

A nemzetközi megmozdulás felemeli szavát az emberi jogok mellett, valamint a terjedő etnikai türelmetlenséggel és konfliktusokkal szemben. Felhívja a figyelmet arra a méltatlan helyzetre, hogy Csehországban, Lety településen az egykori cigány koncentrációs tábor helyén Európai Uniós forrásokkal megtámogatva ma egy disznófarm működik.

Magyarországon elsősorban a roma kultúra értékeit, ismert és kevésbé ismert roma történelmi és kortárs kiválóságokat, közösségi értékteremtő kezdeményezéseket kívánnak felmutatni, egyszerre a roma közösségek és a szélesebb társadalmi nyilvánosság felé.

A Roma Büszkeség Napján megerősítik azt a kezdeményezést is, amelynek célja, hogy a roma történelem és a roma holocaustról szóló tudás bekerüljön a közoktatás teljes rendszerébe, a Nemzeti Alaptantervbe.

A vasárnap délután 3 órakor a Kálvin téren kezdődő rendezvényen felszólal Benjamin Abtan, az EGAM (European Grassroots Antiracist Movement) szervezet elnöke, a Roma Pride mozgalom európai főszervezője, Berki Judit, szociálpolitikus és tanodaalapító, Káló Norbert szociális munkás és üzemalapító és Setét Jenő polgárjogi aktivista, valamint több művész is fellép majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -