Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Augusztus 24. 16:52, szerda | Helyi
Forrás: V- Esterházy-kastély Fertőd

Nemzetközi denevérek éjszakája – BatNight a fertődi Esterházy-kastélyban

 Nemzetközi denevérek éjszakája – BatNight a fertődi Esterházy-kastélyban

A fertődi Esterházy-kastély parkjában szombat este ultrahangos hallgatózás és denevérhálózás is lesz.

A fertődi Esterházy-kastély és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság közös szervezésében kerül megrendezésre a Nemzetközi denevér éjszaka / BatNight 2016 program, melynek keretében szombat este 7 órakor egy előadásra kerül sor, amely a denevérek életmódjára, viselkedésére nyújt rálátást. A diavetítést követő terepi sétán, az Esterházy-kastélypark legnagyobb kiterjedésű részében, a Lés-erdőben ismerkedhetünk meg közelebbről a denevérek rejtett életmódjával, megtapasztalhatjuk a modern akusztikai denevér-felismerés módszereit.

Kugler Péter területfelügyelő az MTI-nek elmondta, hogy a nemzeti park területén tavaly szervezték meg először a Denevérek éjszakáját, azonban az idei helyszín az emlősök megfigyelése szempontjából sokkal több lehetőséget tartogat az érdeklődők számára. Eszterházán, a kastélykertben ugyanis több denevérfaj felbukkant már, például a szoprán törpedenevér, a durvavitorlájú törpedenevér, a közönséges és a hegyesorrú denevér, a vízi denevér, a szürke hosszúfülű denevér vagy éppen a kis patkósdenevér - részletezte.
Az éjszakai sétán meg lehet figyelni majd a denevérek hangját, az általuk kibocsátott ultrahangok átalakítására képes detektorok használatával. Mészáros József denevérkutató pedig abban segít, hogy a hálóba került emlősökkel testközelből is megismerkedhessen a közönség.
A nemzeti park területfelügyelője hozzátette: a Denevérek éjszakájára a gyerekeket is várják, számukra kiegészítő programokat szintén szerveznek rajzolással, arcfestéssel. A részvétel a rendezvényen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Magyarországon a denevéreknek 28 faja található meg, és 1901 óta minden fajt törvény véd. Az Európai Denevér Éj programjait a természetvédők 1996 óta szervezik meg, hogy ráirányítsák az emberek figyelmét erre az állatcsoportra is. Emellett 2016 a denevér éve Magyarországon.

Forrás: MTI

Tudjon meg többet ezekről a különleges éjszakai emlősökről, kutatásukról, tájékozódásukról! A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött!

Bejelentkezéseiket a +36 99 537 620 telefonszámon várják!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.