Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Szeptember 01. 10:30, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

263 milliós tartozás: a győri cég hitelezi az államnak a panelfelújítást

263 milliós tartozás: a győri cég hitelezi az államnak a panelfelújítást

Továbbra is a panelfelújítást végző vállalkozók hitelezik az államnak a rekonstrukciók költségeit, mivel a Bajnai-kormány által az idei költségvetéssel megszavazott p

"Nem az lenne a baj, hogyha azt mondják a társasháznak, hogy te csak 2012-ben kapod meg az állami támogatást, ez nem gond. De mondják azt, mert akkor tud elindulni az egész játék" - mondta Prohászka Rajmund, a győri Ablakcentrum Kft. ügyvezető igazgatója.

jabb, 200 millió forintos panelrekonstrukció kezdődött meg a győri Kodály Zoltán utcában. A kivitelezést végző cég ügyvezetője azt mondja: az elmúlt egy évben 1,6 milliárd forintos beruházásban vettek részt, és márciusban még a 400 millió forintot meghaladta a kifizetetlen állami források mértéke.

Prohászka Rajmund ügyvezető igazgató, Ablakcentrum Kft., Győr:

"Az eddigi közel félmilliárdos állami kintlévőségünk a felére csökkent, ez nagyon előnyös. Ami kicsit kellemetlen, hogy van benne olyan, ami még a múlt évi, tehát közel egyéves tartozás, de bízunk benne, hogy ezek is jönnek."

A lakók szerint hiába teszi bele a programba a ráeső részt az önkormányzat és a lakóközösség, ha az állami források elcsúszása miatt a terhek a vállalkozókra és a megrendelőkre rakódnak.

Bednárik Pál: "Meg se kérdeznek, és úgy megemelik azt a részt, amit havonta fizetünk. Szóval, ezt azért nem találom méltányosnak, mert ha arra megkötöttük a szerződést, akkor miért nem tartják be."

Győrben mostanáig 15 ezer lakás korszerűsítése készült el. 2007 és 2009 között 1,7 milliárd forintot fizetett ki erre a jobboldali önkormányzat, idén 575 millió forintot különített el a város a büdzsében, ami kielégíti a pályázati igényeket. Nem így a Bajnai-kormány által elfogadott 2010-es költségvetés.

Borkai Zsolt polgármester, Győr, Fidesz-KDNP:

"A 2010-es költségvetésnél azt látjuk, hogy már az első hónapokba elköltésre került az egész évi büdzsé, azaz a jelenlegi kormánynak a meghatározott költségvetési keretein belül már szinte nincsen lehetősége, hogy ebből pénzösszegből rendezze a korábbi kormány vállalásait."

Az új kormány kiterjesztené a korábbi rekonstrukciós programot.

Bencsik János belgazdasági államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium:

"Ezt a programot ki fogjuk bővíteni a hagyományos módon épült többlakásos ingatlanok felújítására, valamint a vidéki környezetben lévő családi házak felújítására is, és egy alprogramként kiemelt figyelmet fogunk fordítani az állami és önkormányzati tulajdonban lévő intézmények, épületek korszerűsítésére."

Az új, kibővített épület-felújítási és karbantartási program pályázatai előreláthatólag az új Széchenyi Terv többi projektjével együtt, január közepén jelennek majd meg.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.