Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. Július 29. 19:47, hétfő | Külföld

28 napot töltöttek a Földközi-tenger mélyén

28 napot töltöttek a Földközi-tenger mélyén

Huszonnyolc napon át kutatta a Földközi-tenger mélyét 120 méterrel a tengerszint alatt egy francia kutatócsoport, amely vasárnap tért vissza a partra a marseille-i kikötőben.

120 méteres mélységbe már csak a fény egy százaléka jut le.

A Laurent Balleste tengerkutató és víz alatti fotós vezette kutatócsoport négy tagja vasárnap este már családja és barátai körében ünnepelte a teljesítményt az után, hogy három napot egy kanárisárga dekompressziós kamrában töltöttek egy uszályhajón Marseille és Monaco között.

Százhúsz méteres mélységben a nyomás a Föld felszínén tapasztalható nyomás 13-szorosa.

Ha fél órára búvárként lemerülnénk ebbe az úgynevezett mezofotikus zónába - ahová felszínről beérkező fénynek kevesebb, mint egy százaléka jut csak le -, alapvetően öt órába telne, mire a szükséges dekompressziós állomásokkal ismét elérhetnék a felszínt.

"Azzal, hogy folyamatosan egy olyan kamrában voltunk, amely a 120 méteres mélység nyomását reprodukálta, elkerültük a végeláthatatlan dekompressziós állomások beiktatását. Nem volt a merüléseinknek időkorlátja" - mondta Ballesta.


Napi nyolc órát töltöttek a tenger mélyén

Laurent Balleste négy hetet töltött a 10 négyzetméteres kamrában Antonin Guilbert tengerbiológus, Thibault Rauby búvárinstruktor és Yannick Gentil operatőr társaságában.

A speciális kamrarendszer egy uszály fedélzetén volt, a hozzákapcsolódó egy négyzetméteres acélkapszulával. A szakemberek minden nap alig három perc alatt lesüllyedtek 120 méteres mélységre.

A kapszulában napi 8 órát töltöttek, eközben kutatásokat és kísérleteket végeztek.

Ebben a mélységben a víz 13 Celsius-fokos, de ilyen nyomás alatt sokkal hidegebbnek tűnik.
Sok fajt csak most sikerült megörökíteni a természetes élőhelyén

Minden nap, amikor visszatértek a felszínre, a nyomás alatt lévő kamrákban tudtak aludni, zuhanyozni, és egy kis asztalnál enni. Az ételt a zsilipkamrán keresztül kapták meg.

A projekt idején a csoport folyamatosan kapcsolatban állt a külvilággal.

Balleste az expedíció idején több ezernyi felvételt készített a Földközi-tenger 120 méteres mélységtartományában.

"Mindannyian ugyanazon a bolygón élünk, de ezen belül számos külön világ létezik. Nekünk megadatott a lehetőség, hogy felfedezzünk egy másik világot" - nyilatkozta a tudós.

Hozzátette: szinte minden merülés alkalmával lefilmeztek vagy lefotóztak egy olyan fajt, amelyet sohasem sikerült még megfigyelni a saját környezetében, élve.

Forrás: MTI/AFP, origo.hu

Kép: phys.org, ARTE Distribution, Laurent Ballesta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez