Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Január 07. 06:33, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

2,3 milliárdot vontak meg a háziorvosoktól

2,3 milliárdot vontak meg a háziorvosoktól

2,3 milliárd forinttal csökkentette a háziorvosi kasszát a kormány január elsejétől. A Magyar Orvosi Kamara szerint a 3 éve változatlan finanszírozás csökkentése tovább rontja az amúgy is anyagi nehézségekkel küzdő praxisok helyzetét.

Egyes háziorvosoknak több mint 30 ezer forinttal utalt kevesebbet ebben a hónapban az egészségbiztosító. A kormány január elsejétől 2,3 milliárd forinttal csökkentette a háziorvosi, a házi gyermekorvosi és a fogorvosi praxisok finanszírozását.

- Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy praxist havonta néhány tízezer forint, összességében évente néhány százezer forintra tehető veszteség ér - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ráadásul a megemelt jövedéki adó többet vesz ki az orvosok zsebéből, mint amennyit a járulékcsökkentéssel benne hagyott a kormány.

Az egészségügyi minisztérium szakállamtitkára mégis az adó- és járulékcsökkentés hatásaira hivatkozik, szerinte a gyakorlatban az intézkedés nem jelent majd elvonást. Azt is mondta: a második félévben plusz két milliárd forintot kap a háziorvosi kassza. A pénzt azonban a teljesítmény alapján osztják szét.

- Összességében a kassza nagyobb, mint a múlt évben, viszont a növekménynek egy része, az a bizonyos 2 milliárd forint, nem egyenletesen fog eloszlani a praxisok között, hanem a jól teljesítők kapnak belőle - jelentette ki Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára.

Azt az államtitkár is elismerte, hogy az ehhez szükséges jogszabályváltozások még nem készültek el. A plusztámogatásban pedig csak a praxisok fele részesülne, például azok az orvosok, akik több beteget küldenek rákszűrésre.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.