Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Február 05. 09:31, péntek | Helyi
Forrás: Front Page Communication

6,2 milliárdos beruházást adott át a győri Graboplast Tatabányán

6,2 milliárdos beruházást adott át a győri Graboplast Tatabányán

Az ünnepélyes gyáravatón Orbán Viktor mondott beszédet.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mondott beszédet a Graboplast állami támogatással, összesen 6,2 milliárd forintból megvalósult új tatabányai gyárának avatóünnepségén. A beruházás része annak a 8,7 milliárd forintból 2017-ig megvalósuló programnak, melynek köszönhetően tovább bővül a vállalat exporttevékenysége, és több mint 20 százalékkal emelkedik alkalmazottainak száma. A Grabo Design Padlógyárban új technológiával előállított, különleges padlóburkolók készülnek, melyek piaca világszerte 10 százalék feletti növekedést mutat.

A Graboplast ünnepélyes keretek között adta át új tatabányai gyárát, melynek köszönhetően a vállalat két dinamikusan növekvő piacú termékcsoport, az LVT (Luxury Vinyl Tile), és az irányfüggetlen homogén padlók területén számít jelentős árbevétel-növekedésre. A gyár avatásán beszédet mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere, Veres Tibor, a vállalat fő tulajdonosának, a Wallis Zrt.-nek az elnöke, valamint Jancsó Péter, a Graboplast Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Grabo Design Padlógyár egy egyedi kormánydöntésnek (EKD) köszönhetően készült el. Az EKD keretében a magyar állam 3 milliárd forinttal támogatja a győri székhelyű vállalat 2017-ig megvalósuló 8,7 milliárd forintos beruházási programját, melynek célja a Graboplast exportpiacainak fejlesztése. A speciális padlógyártás területén meghatározó, tavaly közel 18 milliárd forintos árbevételt elért, magyar tulajdonban álló győri vállalat padlóit jelenleg több mint 80 országban használják, így a vállalat árbevételének mintegy 90 százaléka jelenleg is az exportpiacokon keletkezik. A programnak köszönhetően a társaság árbevétele az eddigieknél is nagyobb ütemben növekedhet.


A tavaly 110 éves Graboplast beruházási programjának első lépcsője a Tatabányán 6,2 milliárd forintból felépült gyár, melyben olyan új technológiával előállított különleges padlóburkolók készülnek, melyek piaca világszerte 10 százalék feletti növekedést mutat. Az exporttevékenység fejlesztésével a vállalat célja, hogy folytassa azt az utat, melyen az elmúlt évtizedben elindult: a speciális padlógyártók meghatározó európai szereplőjeként úgy növelje piaci súlyát, hogy az új padlótípusok területén átlag feletti növekedést érjen el.


Az új tatabányai gyár mellett a Graboplast Kecskeméten is jelentős összeget fektet be a következő időszakban, melynek segítségével a cégcsoport több mint 20 százalékkal, összesen 120 fővel növeli alkalmazotti létszámát 2017 végéig. A vállalat kecskeméti parkettagyárában olyan beruházást tervez, mely lehetővé teszi versenyképességének, és ezáltal exportbevételeinek további növekedését is. A kecskeméti fejlesztések közül kiemelkedik az új „klikk-rendszerű” parketták gyártásának elindítása, új felületkezelési technológiák bevezetése, valamint további sportpadlók fejlesztése. Ezenkívül a Graboplast további környezetvédelmi projekteket is tervez, melyek szintén elengedhetetlenek ahhoz, hogy az exportpiacokon a vállalat tovább bővüljön. A környezettudatosság jegyében a Graboplast 2013 óta feldolgozza a gyártási tevékenysége során keletkező PVC hulladékot, és az erre szolgáló őrlő berendezésekkel saját maga számára állít elő újrahasznosítható PVC granulátumot. Az állami támogatásnak köszönhetően az újrafeldolgozás a jövőben kiterjedhet majd más vállalatoktól vásárolt PVC-hulladékra is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.