Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Május 12. 09:39, hétfő | Helyi
Forrás: infoGyőr

A Brigham Young Egyetem Kamarazenekara magyarországi premier koncertje a Richter Teremben

A Brigham Young Egyetem Kamarazenekara magyarországi premier koncertje a Richter Teremben

A koncert időpontja: 2014. május 16., 19.00

A műsor:
Rossini - Overture to Italian in Algiers
Schubert - Symphony no. 3
Barber - Adagio for Strings
Dvorak - Czech Suite

A Brigham Young Egyetem az Egyesült Államok Utah államában működik, ez az USA egyik legnagyobb magánegyeteme, melynek harmincezer hallgatója van Amerika összes államából, valamint a világ 120 országából. Méreteit és az oktatás színvonalát tekintve a Brigham Young University az USA első tíz felsőfokú intézménye közé tartozik. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek különböző zenei oktatási programokra, amit többek között az is jól mutat, hogy 5 különböző zenekarban összesen 45o hallgató szerezhet egyidejűleg zenekari gyakorlatot és fejlesztheti egyéni hangszertudását is. Ezen zenekarok közül is kiemelkedik a Brigham Young Egyetem Kamarazenekara, amelybe csak a legjobb zenészeket válogatják be. A 45 fős együttes tagjai az USA szinte összes államából érkeztek, életkoruk 18 és 27 év között van, többségük zenei pályára készül. év közben intenzív próbák során sajátítják el azokat a műveket, melyeket aztán az oktatási szünetben regionális és nemzetközi hangverseny utak során mutatnak be. Az energikus és izgalmas előadásairól ismert zenekar programjai színes változatosságot mutatnak, repertoárjukon a kisebb zenekarok által is előadható nagy klasszikus művek szerepelnek. Az elmúlt évtizedekben az USA szinte összes államában szerepeltek, koncerteztek a New York-i Carnegie Hallban, jártak többek között Kínában, Oroszországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Görögországban, Csehországban, Lengyelországban, Egyiptomban, Jordániában és Izraelben is. Nagyon büszkék rá, hogy 2002-ben felléphettek a Salt Lake City téli olimpia nyitó- és záróeseményén is. Magyarországra első alkalommal látogatnak el. A kamarazenekart az egyetem zenekari programjainak igazgatója, Kory Katseanes professzor vezényli, aki egyben a karmester szak irányítója is. Közel három évtizeden keresztül az Utah Szimfonikus Zenekar tagja volt, ebből 17 évet másodkarnagyként működött. Többek között olyan neves előadókkal dolgozott együtt, mint a King’s Singers, Art Garfunkel és Ray Charles. A Utah Virtuosi Kamarazenekar alapítója és vezetője, szerteágazó karnagyi tevékenysége mellett elismert kóruszenei szakember is egyben.

Érdemes lesz tehát meghallgatni ezt a fiatal tehetségekből álló zenekart. A belépőjegy ára mindössze 1000 Ft a koncertre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.