Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 19. 10:23, kedd | PR
Forrás: PR - Speedfit

A csúcsforma-elérés időszakának kritikus pontjai

A csúcsforma-elérés időszakának kritikus pontjai

Mára sajnos a gyakorivá vált torz szépségideálok miatt kevés szó esik az erősen csökkentett testzsír egészségi kockázatairól. Nézzük meg a mai modelleket, egy deka zsír, de még izom sincs rajtuk.

Nem csak a magas zsírtartalom, de a kórosan alacsony zsírarány is megnöveli a különféle betegségek kockázatát. A zsír nagyon sok fiziológiás folyamat normális működéséhez szükséges, ezért is nem értem azokat akik nem esznek és ezzel hirtelen sok zsírt vonnak meg maguktól.

A bőr alatt és a belső szervek körül raktározott zsírok az anyagcsere-folyamatokhoz energiát adó fontos vegyületek. Szerepet játszanak a hőszabályozásban, a menstruációs ciklus szabályozásban, az idegrendszer működésében stb. és csak pár dolgot említettem. A kis zsír önmagában is csontritkulásra hajlamosító tényező.

Mi a helyzet a sóval és a sót alkotó nátriummal és kloriddal? Ugyebár a versenyre készülők könyörtelen módon megvonják maguktól a sót és a vize. Ezek fontos szerepet töltenek be a szervezet ozmotikus és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában. A nátriumnak fontos szerepe van az ingerületátvitelben, ezen keresztül az ideg-izom működésben. A felnőttek napi nátriumszükséglete 550 mg, kloridszükséglete kb. 830 mg. Ezt a mennyiséget 1.5 g/nap konyhasó fogyasztásával lehet fedezni. Ha az egyensúly felborul fejfájás, hányás, izomgörcsök jelentkezhetnek.

A másik legfontosabb a folyadék azaz ennek a sajnálatos megvonása. A szomjúságérzet köztudottan befolyásolja a koncentrációképességet, megnyújtja a reflexidőt. A folyadékháztartás felborulása akár 30 % teljesítményromláshoz vezethet. Edzés alatt az izzadás mértéke óránként két liter is lehet. Kötelező pótolni az elveszített folyadékmennyiséget, és igyunk akkor is, amikor nem edzünk!!!Figyeljünk oda magunkra, főképp az étkezésre!

Jó edzést kíván,

Borbély Éva
edző

Foto: www.laposafoto.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.