Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Szeptember 20. 18:14, kedd | Életmód
Forrás: V-webbeteg.hu

A dohányzás korai szellemi hanyatlást okozhat

A dohányzás korai szellemi hanyatlást okozhat

Felmérések szerint középkorú embereknél a dohányzás és a rosszabbodó memória között szoros összefüggés áll fenn.

A nem dohányzókat három csoportba sorolták, volt egy csoport, azokból, akik soha nem dohányoztak, a másodikba azok kerültek, akik épp a tanulmány előtt tették le a cigarettát, a harmadikba pedig azok, akik valaha dohányoztak, de már évek óta abbahagyták. A dohányosok között a napi átlag cigaretta-fogyasztás 14 szál volt. A vizsgálatot végző orvos beszámolt arról, hogy középkorú dohányzók és nem dohányzók (akik soha nem is dohányoztak) rövid távú memóriájának vizsgálatakor, melyet szavak megjegyzésén és visszakérdezésén teszteltek, a dohányosok csoportjából 37 százalékkal többen kerültek az alacsonyan teljesítők közé, ami azt jelenti, hogy 20 szóból kevesebb, mint öt szót tudtak megjegyezni.

Az is kiderült a felmérésből, hogy a dohányzás abbahagyása után 10 év kell ahhoz, hogy a dohányzás és a memória közötti adverz [átlagtól eltérő, váratlan] hatás ne legyen észlelhető, hiszen a dohányzásról évek óta leszokott emberek tesztje nem volt rosszabb a soha nem dohányzókénál, de azoknál, akik épp abbahagyták a dohányzást még látható volt az eredmény-csökkenés. A dohányzás azért tekinthető súlyos rizikófaktornak a szellemi képesség csökkenésében, mert mint látható, már középkorúak esetében ilyen súlyos memóriacsökkenést vált ki, pedig ebben az életkorban még nem szokott jellemző lenni ilyen mértékű szellemi hanyatlás. Ez az összefüggés a dohányzás és a memória között azt a hipotézist támasztja alá, mely szerint a dohányzás szerepet játszik a szellemi funkciók hanyatlásának patogenezisében. Tekintettel arra, hogy a társadalmunk öregszik, a demencia rizikófaktorainak feltérképezése társadalmi és gazdasági okok miatt is fontossá válik. A tanulmány egy neves szakmai folyóiratban, az Archives of Internal Medicine-ben jelent meg.

(Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.