Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Október 17. 18:15, hétfő | Helyi
Forrás: Molnár Tamás (Tomisz)

A földalatti vár

A földalatti vár

Győr dinamikus fejlődése a 19. század végétől erősen meghatározta a város területének kialakítását.

A Napóleon utáni időszak várrombolása és az 1920-as évek városrendezése eltüntette és elásta Győr város történelmének nagy részét. Itt élünk és járunk az utcákon melyek akár egy egész várat rejthetnek a föld alatt.

Győr utcáin és belvárosának elrendezésében még mindig kivehető a vár vonala. Készítettünk egy illusztrációt, amely jól bemutatja, hogy a jelenlegi városhoz képes, hogy futott a várfal vonala. A képen szereplő alaprajz az 1537 és 1566 között újjáépített várt mutatja, amely a török elleni védelem fontos pillére volt Bécs számára. A vár 1809-ban látott utoljára ostromot, amikor Napóleon támadta meg a várost. 1820-ig még álltak a falak aztán a városvezetés döntésére nagyrészüket elbontották. A Káptalandomb bástyái élték túl legjobban az évszázadokat. A Teleki utcai OTP mögött is látható egy darab az egyik füles bástyából.

A Dunakapu tér is az 1920-as évek városrendezésének esett áldozatul, de talán szerencse a szerencsétlenségben, hogy akkor úgy gondolták, egyszerűbb a romokat feltölteni, mint lebontani. A várfalak felső harmadát lebontották a többit pedig törmelékekkel feltöltötték és így létrejött az eredeti szintnél jóval magasabban kialakított jelenlegi Dunakapu tér. A tér felszíne alatt majdnem 100 éven keresztül ott rejtőzött a Duna bástya meglévő maradványai. A jelenleg feltárás alatt lévő rész a történészek szerint nagyban hasonlíthat a jelenlegi Kőtár (Káptalandomb) elrendezéséhez. Funkciójában hadi célokat szolgált és a jelenlegi Stelczer Lajos utca végéből lehettet a lejárata.

Molnár Tamás (Tomisz)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 09:16, kedd | Helyi

Győr lett a Kinder Kupa egyik magyarországi állomása

A RÁBA ETO tenisz szakosztályának egyik célja, hogy ismét Győrbe hozzanak országos teniszversenyeket.

2024. Április 30. 08:13, kedd | Helyi

Felavatták Halbritter Mátyás emlékművét

Emlékművet állítottak a Győri Keksz- és Ostyagyár volt igazgatója tiszteletére.

2024. Április 30. 07:16, kedd | Helyi

Ismét felveszik a harcot Győrben a kártevők ellen

A Győr-Szol Zrt. április 30-án, kedden, május 1-jén, szerdán és május 2-án, csütörtökön este 22 óra és másnap reggel 6 óra között permetezné a Győr területén található utcai fákat

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.