Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Január 17. 09:40, kedd | Helyi
Forrás: HírTv

A győri kórházban is hozzáférhetők lesznek februártól a drága gyógyszerek

A győri kórházban is hozzáférhetők lesznek februártól a drága gyógyszerek

Februártól a patikák helyett a kijelölt kórházakban kaphatják meg gyógyszereiket a biológiai terápiával kezelt, daganatos betegségben küzdők - számol be a Hír TV.

A jogszabály-módosítással a nagy értékű, nem egyszer több százezer, vagy akár milliós értékű készítmények finanszírozásának nagyobb átláthatóságot, és a gyógyszerbiztonságot akarja erősíteni az egészségügyi kormányzat. A kórházaknak a változás nagyobb adminisztrációt jelent, a patikáknak pedig bevételkiesést. A betegek akkor járhatnak rosszul, ha a szakrendelésen felírt orvosságot nem tudják a kórházban egyből kiváltani, hanem azért később, újra vissza kell menniük.

21 kijelölt kezelőcentrum lesz jogosult februártól arra, hogy a biológiai terápiával kezelt betegek gyógyszereit kiadja. A kórházak szakrendelésein regisztrálják, mikor milyen készítményre van szükség, és az intézmények végzik a beszerzést is.

Tamás László János főigazgató-főorvos, Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győr: "Ezeket előre jelezzük a szállítók felé, a szállítókkal az elszámolást az OEP egyenesen végzi a mi lejelentésünk alapján, és amikor mi azt a bizonyos szert felhasználtuk, a beteg megkapja, akkor bejelentjük a biztosítónak, és a biztosító eseti finanszírozás keretén belül számol el a cégekkel. Így jobban átlátható a finanszírozás, hogy hogyan fogynak ezek a rendkívül nagy értékű gyógyszerek."

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a nem ritkán több százezer, vagy akár milliós értékű gyógyszerek felírása a jövőben nemcsak szakmai, de financiális megfontolások alapján dől majd el.

Rácz Jenő elnök, Magyar Kórházszövetség: "Az ellenőrzött alapon való beadás rendkívül szükséges, tehát én úgy érzem, hogy ezek a szakmai alapon meghozott döntések új szempontú betegirányítást és betegforgalmat fognak elindítani, ugyanakkor remélem, hogy ezen úrrá leszünk. Én ennek a lekönyvelését és az elszámolást érzem kritikusnak, de igyekszünk ezekre felkészülni."

Azzal, hogy a daganatos betegek gyógyszerei vény ellenében a kórházból lesznek beszerezhetők, a patikák bevételei csökkennek. Kérdés az is, amennyiben a felírt készítményhez a beteg nem jut hozzá azonnal a szakrendelésen, mennyit kell utazgatnia majd a kijelölt kezelőcentrum és az otthona között azért, mert az otthoni patikában nem jut hozzá az orvosságához.

Váczi Donát gyógyszerész, Szentlélek Patika, Győr: "Ha ezt valaki így össze tudja hozni logisztikával, hogy amikor a beteg az orvoshoz megy, és felírja neki ezt a biológiai terápiás készítményt, és az az adott centrum éppen ott van, és van is ilyen szer, akkor ez egy úttal valóban megoldható. Akkor igen. De ha bármi más közbejön, vagy nincs a készítményből, hiszen itt százezres, milliós nagyságrendekről van szó, akkor kénytelen a beteg hazautazni, és aztán vissza a készítményért."

A gyógyszerészek úgy látják, a speciális készítmények kiesésével 22-23 milliárd forintos forgalomtól, és az ezzel párosuló néhány százalékos szállítói kedvezménytől esnek el évente.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 08:02, szombat | Helyi

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.