Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 21. 13:02, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

A Hubble jelenti: még mindig egyben van az ISON-üstökös

A Hubble jelenti: még mindig egyben van az ISON-üstökös

Az utóbbi hetekben nagyon ellentmondásos jóslatok jelentek meg a november 28-ai napközelsége felé közeledő ISON-üstökösről.

Kutatók egy csoportja úgy érvel, hogy az üstökös magja szétesik, még mielőtt elérné napközelpontját, és az évszázad üstökösének beharangozott égitestből az évszázad lebőgése lesz.

Más kutatók – ők vannak többségen – azt mondják, hogy az üstökös hetek, hónapok óta tartó látszólagos gyengélkedése természetes folyamat, nem valami drámai esemény előszele, így türelmesen ki kell várnunk november 28-át, és meg fog születni a csoda.

Ez utóbbi vélekedéshez tett hozzá egy újabb érvet a Hubble-űrteleszkóp október 9-ei megfigyelése, melyet a kormányzati leállás miatt csak a napokban tudtak feldolgozni és közzétenni a kutatók. A friss képek szerint bár gyengélkedik, de egyben van az üstökös néhány kilométer átmérőjű magja, az esetleges felbomlásnak, leszakadt daraboknak nyoma sincs. A mag körüli por és gázfelhő szerkezete is arra utal, hogy az anyagkibocsátás egyenletes, nincs nyoma a mag „krahácsolásának”, ami a szétesés előtt álló üstökösök sajátja.

Nem a HST-hez kapcsolódó, de fontos eredmény, hogy az üstökös mozgásában nem látszanak nem gravitációs erők nyomai. Ezeket az erőket a magból kiáramló gázok okozzák, a rakétaelv alapján kicsit eltolják az üstököst az eredeti pályájáról. Az ISON-nál kétévnyi megfigyelés után sem látszódik ilyen elsodródás, pedig a gázok folyamatosan áramlanak ki a magból. Mindez arra utal, hogy nagy a mag tömege, tehát az átmérője is, vagyis kevéssé valószínű, hogy szét fog esni. A korábban megfigyelt széthulló üstökösöknél mindig erős nem gravitációs hatásokat figyeltek meg, így reményeink tovább élnek, hogy hamarosan igazi „üstökösszörnyet” láthatunk egünkön.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk