Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Március 18. 13:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Molnár G. Tamás

A Könnyező Szűzanya ünnepe Győrben határon túli zarándokokkal

A Könnyező Szűzanya ünnepe Győrben határon túli zarándokokkal

Walter Lynch ír püspök 1649-ben a katolikusüldözések elől Győrbe menekítette az imádkozó Szűzanyát és a kisdedet ábrázoló képet, amely 1697. március 17-én, Szent Patriknak az ünnepén vérrel könnyezett.

Azóta ezen a napon évről évre rengetegen zarándokolnak a kegyképhez, hogy együtt imádkozzanak a Szűzanyához. Ezen a hétvégén is sok száz hívő jött Győrbe az ország minden területéről, a felvidékről, de különbusz érkezett Erdélyből is, hogy tiszteletüket tegyék a Szűzanya képe előtt.

- A katolikusüldözés elől Győrbe menekülő ír püspök története egy kicsit azt is tudatosítja bennünk, hogy a keresztény ember ebben a világban egy kicsit mindig üldözést szenved. Nem keressük ezt, nem akarunk kilógni a társadalomból, de az evangélium nem mindig passzol a fennálló rendszerekkel. - mondta Pápai Lajos győri megyéspüspök, aki hozzátette, nagy öröm, hogy ennek ellenére évről évre egyre kisebbnek bizonyul a Székesegyház épülete, hiszen úgy a győriek, mint mindenki más, akiben még él a Magyarok Nagyasszonya iránti tisztelet, különösen szívesen jönnek városunkba, a Könnyező Szűzanya ünnepére.

A 11 órakor kezdődött és mintegy két és fél órán át tartó, 120 pap koncelebrálásával megtartott püspöki szentmise szónoka és főcelebránsa dr. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát volt.

- Az elmúlt két és fél hónapot Jeruzsálemben töltöttem, és nagyon sokat gondoltam erre az ünnepre, hogy belsőleg, lelkileg fel tudjak rá készülni és bátorítani tudjam a híveket, mert azt gondolom, hogy egy változó világban és egy komplikált világban, mint amilyen a világunk, egy kérdése van a keresztény embernek: Mit jelent az, kereszténynek lenni? Mert ezt mindig újra kell fogalmazni a magunk számára és a környezetünk számára egyaránt. Egy történelmi váltásban nincsenek megbízható régi válaszok. Van egy alaptapasztalat, a hitnek a tapasztalata, amit újra kell fogalmaznunk, hogy el tudjuk mondani másoknak is. Én a mai egész igehirdetésemet a vigasztalás szava köré gyűjtöttem, mert úgy gondolom, hogy mindannyiunknak, akik szenvedést hordozunk, legyen az egyéni, családi, vagy akár társadalmi, bátorításra, vigaszra van szükségünk. - fogalmazott a pannonhalmi főapát.

A szentmise végén a papság és a hívek együtt a Bazilika oldalhajójában található kegykép elé vonultak, ahol közös hódolat következett a vérrel Könnyező Szűzanya oltára előtt. Ezután a papság, majd a hívek egyesével megcsókolták azt az ereklyeként őrzött kendőt, amellyel 1697-ben Szűzanya véres könnyeit felitatták.

Az ünnep további részében szombaton este 18 órakor püspöki szentmise lesz, melyet dr. Pápai Lajos megyéspüspök celebrál, majd ezt követően este nyolckor szentóra kezdődik a kegykép előtt. Az éjszakai programok 22 órakor szentmisével kezdődnek, melyet Galavits József városplébános végez. Éjfélkor zarándokok tartanak keresztutat, majd egy órától a zarándokcsoportok imaórák keretében róják le tiszteletüket a kegykép előtt.

Március 18-án, vasárnap reggel 6, 8 és 9 órakor lesznek a szentmisék, majd 10 órakor püspöki szentmise lesz a híveknek, melynek főcelebránsa és szónoka Fazekas Márton premontrei kormányzó lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.