Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Január 21. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: hirado.hu

A Petz-kórházban tesztelik a győri Graboplast baktériumölő padlóját

A Petz-kórházban tesztelik a győri Graboplast baktériumölő padlóját

Baktériumölő padlót fejlesztett ki a győri Graboplast. A padlót jelenleg a Petz-kórházban tesztelik - írja cikkében a Híradó.hu.

Az előzetes laborítóriumi vizsgálatok alapján a padló képes arra, hogy nagy százalékban pusztítsa el a burkolattal érintkező mikroorganizmusokat és baktériumokat - mondta az m1 Híradójának Knausz Márta klinikai mikrobiológus a tesztek után.

A padlóburkolat laborkörülmények között a kórokozók 99 százalékát 6-8 óra alatt elpusztítja. Ugyan drágább, mint a hagyományos burkolatok, de gazdaságosabb, mivel jóval kevesebb tisztítószert kell használni.

"A kórokozó baktérium vagy mikróba eltűnt a padlózatról azokon a területeken, ahol egyébként ugyanolyan higiénés rendet alkalmaztunk, mint másutt" - összegezte Tamás László János, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház igazgatója.

Tisztítószerből kevesebbet kell használni, ugyanakkor ritkábban kell takarítani, a tömörítő hatás miatt pedig tiszta és fertőtlenített marad a padló - nyilatkozta Mészáros Zoltán, a Graboplast Rt. fejlesztési és kutatási igazgatója. A cég két év alatt fejlesztette ki a technológiát, melynek titka a nanoezüst.

A magyar találmányt az Európai Unió több országában, valamint Amerikában, Kínában és Brazíliában is keresik. Elsősorban egészségügyi intézményekben, iskolákban, óvodákban használhatják majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 08:02, szombat | Helyi

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.