Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Augusztus 14. 09:03, hétfő | PR
Forrás: (x)

A toló ablak praktikus megoldás lehet

A toló ablak praktikus megoldás lehet

Lakásfelújítás, építkezés során az egyik megfontolandó, eldöntendő kérdés, hogy milyen ablakokat építsünk be.

Az ablak, az ajtó mellett olyan része a háznak, amely meghatározza annak kinézetét, esztétikáját. Ennél azonban sokkalta fontosabbak az ablakkal kapcsolatos gyakorlati részletek. Konkrétan: a szigetelés, a beáramló fény, a szellőztetés és ehhez hasonló kérdések.

Az utóbbi időben egyre többen döntenek toló ablak beépítése mellett, amit részben a kényszer szül, de részben szándékos megfontolás eredménye is. A dolog első része abban az esetben áll fenn, ha a lakás, vagy a konkrét helyiség dimenziói olyanok, hogy alaposan meg kell fontolnunk a tér kihasználását, a beosztást. Ilyen esetekben a legjobb választás a tolóablak.

Ezek a nyílászárók ugyanis úgy működnek, hogy a panel magában a falban tolható el felfelé, vagy vízszintes irányban, vagyis nem befelé nyílik, így pedig helyet tudunk megspórolni a lakáson belül. Ami a választás “szándékosságát” illeti, elmondható, hogy a tolóablakokat akkor érdemes választani, ha van egy nagyobb falfelületünk, ahol szeretnénk nagyobb mennyiségű fényt biztosítani a helyiségben, illetve, ha olyan panorámánk van, amit szeretnénk állandóan csodálni.

A toló ablakok beépítése praktikus lehet akkor is, ha tetőtéri lakásról van szó és tető ablakokkal szeretnénk megoldani a szellőztetést. Egyszóval, a toló ablak egy praktikus megoldás, az alábbiakban igyekszünk rámutatni néhány dologra, amire érdemes odafigyelni ezek esetében.

Praktikum, kényelem

Mielőtt meghoznánk a döntést toló ablak beépítéséről, elsősorban érdemes megvizsgálni a lakás dimenzióit, vagyis a méreteket, a rendelkezésre álló helyet. Ha van már egy meglévő ablakkeretünk, érdemes megfontolni, hogy az adott méret megfelel-e nekünk. Ugyanis, ellenkező esetben fúrni, faragni, bontani kell, hogy nagyobb ablakkeretünk legyen.

Mivel jellemzően a toló ablakok esetében nagyobb üvegfelületről beszélünk és egy toló mechanizmusról, ezért kiemelten oda kell figyelni, hogy a beépített ablak esetében a szigetelés a megfelelő minőségű legyen. Ehhez fontos a megfelelő minőségű üveget beépíteni, illetve arra is gondot fordítani, hogy a profilok és az üvegrétegek közötti szigetelőanyag megfelelő minőségű legyen.

A toló ablakok azért is számítanak praktikus megoldásnak, mert hatékonyabb szellőztetést biztosítanak, hiszen térbeli igényük nincs, ugyanis az ablaktáblák nem a lakás belső tere felé nyílnak. A zsúfoltabb helyiségekben ez a legjobb megoldás.

A toló ablak kiválasztása esetén annak anyaga is fontos tényező. Sokan még ma is a fából készült konstrukciókra esküsznek, de tekintve, hogy a fa idővel megvetemedik, nem záródik olyan jól, ezért érdemes más opciókat is megvitatni. A műanyag nyílászárók időtállóbbak, hatékonyabb hő- és hangszigetelést biztosítanak. Ma már ezekből is többféle lehetőség érhető el, úgyhogy nem is keltenek műanyagos benyomást.

Összegezve, a tolóablakok mellett szóló legfontosabb érv a helytakarékosság. Ha szűkös a lakás beltere, ha egy bútor esetleg akadályozná az ablakok rendszeres nyitását és csukását, a szellőztetést, akkor praktikus lehet ez a megoldás.

A másik előnye, hogy kiválóan szigetel. A ma megvásárolható tolóablakok keretei és üvege is olyan anyagból készül, ami remek hőszigetelést biztosít, emellett abban is biztosak lehetünk, főleg, ha tetőablakról van szó, hogy az nem fog beázni. Ha pedig már itt tartunk, egy tetőablak mindig látványos megoldás lehet, hiszen általa a lakásba varázsolhatjuk az égboltot, a természetet.

Noha a hely megtakarítása az első számú előnyük ezeknek az ablakoknak, azok tágasabb terek esetén is világosabbá, látványosabbá tehetik lakásunkat, ezért érdemes megfontolni ezek beszerzését. Többféle anyagból és formában léteznek, érdemes kicsit utánanézni a dolognak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.