Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. December 12. 17:06, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A villamosenergia-termelés és a -felhasználás is nőtt tavaly

A villamosenergia-termelés és a -felhasználás is nőtt tavaly

A villamosenergia-termelés és a -felhasználás is nőtt tavaly - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir)

most elkészült közös kiadványából, amely a magyar villamosenergia-rendszer 2020. évi működési adatait összegzi.

Magyarországon a teljes bruttó villamosenergia-felhasználás 0,3 százalékkal, 46,550 terawattórára (TWh) nőtt 2020-ban az előző évihez képest, a bruttó hazai villamosenergia-termelés ennél nagyobb mértékben, közel 3,1 százalékkal emelkedett.

Az import-export szaldó jelentős mértékben, 11,678 TWh-ra csökkent, ami a 2019-es értékhez képest 7,21 százalékos mérséklődés. Ennek következtében az import-export szaldó energia részaránya a teljes bruttó villamosenergia-felhasználáshoz képest mintegy 25 százalékra csökkent.

Az országban működő erőművek együttes teljesítménye - a háztartási méretű kiserőművek nélkül - csaknem 467 megawattal (MW) nőtt tavaly a megelőző évihez képest. Ez a gyarapodás kizárólag a megújuló energiaforrások, azon belül is leginkább a napenergia-termelés felfutásából származik.

A háztartási méretű kiserőművek növekedése ezen felül további 240 MW volt, ami szinte csak a háztartási napelemek térnyeréséből fakad.

Az engedélyköteles és nem engedélyköteles termelők körében a naperőművekből származó bruttó villamosenergia-termelés részaránya tovább emelkedett, 2019-hez képest több mint 60 százalékkal nőtt, a teljes termelés 6,9 százalékát kitéve.

A naperőművek 16,35 százalékos, a szélerőművek 22,53 százalékos kihasználtsággal működtek 2020-ban. A hagyományos erőművek körében a nukleáris blokkok kihasználtsága a legmagasabb, az egyéb gáztüzelésű termelők kihasználtsága összességében továbbra is növekvő, míg a szén-lignit primerforrású termelők csökkenő tendenciát mutattak.

Címkék: áram, energia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során