Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Július 27. 21:45, szerda | Helyi
Forrás: MTI-V

Arcus Temporum - Művészeti fesztivált rendez a Pannonhalmi Főapátság

Arcus Temporum - Művészeti fesztivált rendez a Pannonhalmi Főapátság

Ismét megrendezi hagyományos művészeti fesztiválját a Pannonhalmi Főapátság; az Arcus Temporum zenei fesztivál, egy év kihagyás után, a Szent Márton-év keretében valósul meg augusztus 26. és 28. között.

A monostor védőszentje, Szent Márton emlékévének "Közösségben vagyunk" mottóját átvette a művészeti fesztivál is. Az idén szeretnék megtalálni a "közösséget" Kurtág György művészete, Joseph Haydn művei, valamint a kortárs vokális amerikai komolyzene és Ligeti György alkotásai között.
Közösségre lép egymással egy klasszikus zeneszerző a múltból, Joseph Haydn, valamint hat zeneszerző a jelenből: a kilencvenedik születésnapját ünneplő Kurtág György, a kilencven éve született Morton Feldman, a nyolcvanéves Steve Reich, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Ligeti György, valamint Olivier Messiaen és David Lang. "A fesztivál időben egymástól távoli, szellemiségükben mégis párbeszédképes zeneművekkel képez hidakat korok és emberek között" - olvasható a szervezők MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
A zenei programokon túl, a látogatókat kiállításokra és egyéb közösségteremtő alkalmakra is várják, az imádság és a spiritualitás témáiban. Az érdeklődők bejárhatják a labirintust, követhetik Szent Márton nyomát, elmélyedhetnek a pannonhalmi bazilika középkori és posztmodern szimbólumrendszerében és részt vehetnek a bencés szerzetesi közösség liturgikus alkalmain is.
A hat nagy koncertnek ismét a főapátság kulturális terei adnak helyet. A nyitókoncerten Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma a bazilikában szólal meg. A fesztivál történetében első ízben a keleti szentélyben bibliai-egyházi tematikájú oratóriumot adnak elő.
Ugyanebben a térben egyedülálló zenei alkalomra várják a közönséget a fesztivál zárónapján: Ligeti György tizenhat szólamú kórusra írt Lux Aeterna című darabja a liturgia kontextusában, a szerzetesközösség hagyományos gregorián napközi imaóráját követően csendül fel.
A bazilika mellett koncerthelyszínként jelenik meg a Boldogasszony-kápolna (Kurtág, Haydn és ütős-vokális zene), valamint a Szent Márton-év keretében kialakított multifunkcionális koncertterem. A koncertsorozat kiegészül egy éjszakai előadással, Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla fellépésével.
Az Arcus Temporum fesztivál művészeti vezetője Keller András és Rácz Zoltán, kulturális igazgatója Dejcsics Konrád.

A fesztivál programja IDE KATTINTVA olvasható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense