Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 22. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az anyák ötödét nem veszik vissza a cégek

Az anyák ötödét nem veszik vissza a cégek

A vállalatoknak csupán a 39 százaléka rendelkezik olyan eszközökkel vagy programokkal, amelyek ezt a munkavállalói kört támogatnák - hangzott el a Magyar Rádió Napközben című műsorában. A várandósság alatti munkavégzéshez képest még nagyobb kihívást jelent az otthon töltött évek után a kisgyermekes nők visszatérése a munkaerőpiacra, amit − köztudottan − a munkáltatók hozzáállása sem segít.

A Magyar Távmunka Szövetség (MTSZ) reprezentatív felmérésében összesen 110 cég és 55 ezer munkavállaló vett részt. Javarészt közép- és nagyvállalatok rendelkeznek a kisgyermekes munkaerő foglalkoztatásához szükséges erőforrásokkal, illetve a jelentős létszámból adódóan a visszatérő munkavállalók nem egyedi eseteket képeznek, hanem gyakran előfordulókat, amire így már többé-kevésbé kidolgozott rendszereik vannak.

2-3 év kiesés a munkából már komoly hátrány jelenthet, megkopnak a munkahelyi kapcsolatok, a dolgozó lemarad a szakmai fejlődésben, elveszik a rutin, a magabiztosság - hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című adásában.

Az MTSZ által készített felmérésben azt vizsgálták, hogy a kisgyermekes, várandós nők foglalkoztatásában mennyire rugalmasak a munkahelyek. Tóth Adrienn (MTSZ) szerint a távmunka lényege, hogy nem szakmákat, hanem munkafeladatokat lehessen távolról elvégezni.

Vannak viszont olyan szakmák, amiknél szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy távmunkában lehessen végezni, ilyen lehet például a fogorvosi szakma, vagy a gyógyítás egyéb területei. A Budai Egészségközponttól Malinkó Hajnalkát kérdezték arról, náluk hogyan is oldják meg a kismamák foglalkoztatását. Malinkó Hajnalka elmondta, hogy náluk a 250 dolgozóból 70 százalékuk nő. A központban az adminiszratív területeken dolgozó nőknek a legegyszerűbb a helyzetük, őket könnyen lehet távmunkában, illetve részmunkaidőben foglalkoztatni. Az egészségügyben dolgozó kismamáknál a munkarend miatt már nehezebb ezt megoldani, de igyekeznek lazítani a kereten, például átteszik őket asszisztensi munkakörbe, ahol nincs éjszakai munkavégzés, és a hétvégék is szabadok, illetve a 12 órás munkavégzésen is lazítanak, hogy 4 vagy 8 órában tudjanak dolgozni a munkatársaik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.