Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Július 20. 12:02, péntek | PR

Az e-kereskedelem tényleg megöli hagyományos boltokat?

Az e-kereskedelem tényleg megöli hagyományos boltokat?

A mögöttünk hagyott években egyre meghatározóbbá váló e-kereskedelem globális méretű fellendülésének számtalan oka van.

A vásárlásnak és eladásnak ez a formája ugyanis számtalan előnyt illetve lehetőséget biztosít eladónak és vásárlónak egyaránt.

Nemcsak arról van szó, hogy az online felületek tulajdonképpen az év minden napján lehetővé teszik az egyes termékek közötti böngészést és vásárlást. Egy napokban napvilágot látott angolszász felmérés szerint a vásárlókat a kényelem valamint a választék sokszínűsége mellett továbbra is a költséghatékonyság „tereli” az e kereskedelem szerteágazó világába. De vajon az e-kereskedelem valóban elhozta a hagyományos boltok alkonyát? Ha igen, miért?

Netes vásárlás és életmódváltás!

Több internetes hírportál cikkezett arról a kutatásról a napokban, amely a szóban forgó témakörben végzett felmérést a modern értelemben vett „business” őshazájának tartott Amerikai Egyesült Államokban. Ott ugyanis már a 90-es évek előtt is számtalan olyan nagyméretű bevásárlóközpont működött, amelyek csak az ezredforduló tájékán kezdtek szélesebb körben terjedni Közép-Európában. Pennsylvania állam Bloomburg városában például az 1980-as években nyílt meg az óriási méretű kereskedelmi központ, amelyet egy szintén nem kis múltra visszatekintő üzletlánc üzemeltet, illetve amelynek üzletsorai bizonyos napszakokban a szó szoros értelmében konganak az ürességtől. A „nyugati világban” egyáltalán nem elszigetelt jelenség mögött a kutatásban részt vett elemzők szerint az e-kereskedelem rohamos terjedése áll, ami a jelek szerint nem elhanyagolható mértékben egyfajta életmódváltáshoz is vezetett. Míg a „fejlett nyugaton” évtizedekkel korábban valóságos családi program volt kiautózni a plázákba, ott nézelődni, vásárolni és ebédelni az olcsó éttermekben, ma más ennek vége. Az USA-ban például egy üzlet bő egy évtizede még csillagászati bérért kaphatott irodát a legtöbb kereskedelmi központban. Ma már egyáltalán nem a shopping mall tulajdonosai, mint inkább a bérlők diktálják a feltételeket.
Az e-kereskedelem hazánkban is rohamosan terjed!

Az e-kereskedelem bizony Magyarországon is rohamosan terjed nem utolsó sorban a hagyományos, klasszikusan helyhez kötött üzletek rovására. Egy viszonylag friss hazai felmérés szerint 5 internetezőből 4-en már használták az e-kereskedelem valamilyen formáját. A gyors terjedésnek két oldala van, egyrészt keresleti oldalról már megvan a kellő vásárlói bizalom, másrészt ma már a webáruház készítés is megfelelően olcsó, így mikrovállalkozások is rendelkeznek webshoppal.
Az internethasználat hosszú évek óta ugyanis már Magyarországon sem helyhez kötött, melyet az okos-telefonokhoz hasonló digitális eszközök használata rendkívül kiaknázhatóvá tett. Nem véletlenül érzik évről évre egyre többen az online vásárlás előnyeit. Az e-kereskedelem virtuális boltjainak további vitathatatlan előnye, hogy otthonról – esetleg a munkahelyről – igazán kényelmesen böngészhetünk a webáruházak virtuális polcain. Arról nem is beszélve, hogy a rendelés leadását követően ugyancsak helyváltoztatás nélkül hozzájuthatunk a kiválasztott termékhez.

Ezekből adódik az e-kereskedelem helyzetelőnye!

Laikus szemmel is látható, hogy az egyes webáruházak különböző termékcsoportokra specializálódtak. A legtöbb esetben bizony komoly logisztikai folyamatok húzódnak meg a háttérben az árubeszerzéstől a pénzügyeken keresztül a panaszkezelésig bezáróan. Az e-kereskedelemben résztvevők többségének ellenben nem kell számolniuk olyan plusz költségekkel, amivel egy hagyományos üzlet tulajdonosának igen. A helyiségbérletre, üzemeltetésre, alkalmazottak költségeire, díszletekre, offline marketingre elköltött összegek tudatos üzletpolitika esetén nem fognak megjelenni a forgalmazott termékek áraiban. A kérdés csupán az: a megváltozott körülmények között a hagyományos üzletek meddig bírják majd a versenyt?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.