Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Január 07. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az év sztorija lehet az FHB

Az év sztorija lehet az FHB

Szakértők szerint nem véletlenül emelkedett több mint 60 százalékkal az FHB Bank árfolyama az elmúlt tíz napban, ha ugyanis sikerülne megszereznie a Takarékbank 55 százalékát, azzal jelentősen átalakulna a hazai bankpiac. A tendereztetés viszont még nem kezdődött el, egyelőre bizonytalan hátterű pletykák hajtják az FHB árfolyamát, ami egyébként megtorpant pénteken - írja a Napi Gazdaság.

Lokális csúcsát az FHB 714 forinton állította be, de még érdekesebb, hogy az elmúlt két hét kereskedésében a forgalom tizennégyszerese volt az elmúlt három hónap kereskedési átlagának.

Tavaly összességében 58 százalékkal drágultak az FHB-részvények, összehasonlításképp az OTP 1,2 százalékot esett. Megfigyelők szerint a tőzsdén forgó kisebbik bank hirtelen drágulása mögött az a december 17-i bejelentés áll, miszerint a Magyar Posta Zrt. és az MFB Zrt. eladja a Takarékbank Zrt.-ben meglévő 55 százalékos tulajdonhányadát. Azóta sokan tudni vélik, hogy az Orbán Viktor kormányfő által meghirdetett 50 százalékos hazai tulajdonú bankrendszer koncepciójának egyik nagy kedvezményezettje éppen az FHB lehet, amely valószínűleg nem rossz esélyekkel fog elindulni a Takarékbank-csomag tenderén.

Ezzel kapcsolatban egyelőre hivatalos közlést nem tett a bank, Kappéter Béla, az FHB szóvivője nem kommentálta a Bloombergnek az elképzelést, így a drágulás mögött egyelőre leginkább a piaci szereplők spekulációja áll.
Konkrétumok nélkül még csak a lehetséges forgatókönyveket számolják az Equilor Befektetési Zrt.-nél, de mint Kuti Ákos vezető elemző lapunknak hangsúlyozta, már tavaly novemberben azt sejtették, hogy a 2014-es év nagy sztorija Magyarországon könnyen az FHB körül alakulhat.

Érdemes ugyanis kicsit szélesebb kontextusba helyezni a történéseket − mondja Kuti. Tavaly több olyan nagy horderejű tranzakció is történt, ami abba az irányba mutatott, hogy az FHB vezetésével, valamint a Takarékbank és a Magyar Posta részvételével létrejöhet egy olyan hazai pénzintézeti konglomerátum, ami − néhányak elképzelése szerint − az OTP hazai hitelpiaci túlsúlyát lesz képes ellensúlyozni, és a viszonylag oligopolisztikusan működő lakossági hitelpiacon hozhat több versenyt.A Posta tavaly már elkezdte felbontani szerződéseit az Erstével és az OTP-vel, miközben a menedzsmentjébe az FHB-tól ültek át emberek, vagyis már akkor látszott, hogy valami nagyon készülődik.

Ehhez tartozik még Kuti szerint, hogy az FHB korábban hitelpiaci megerősödése érdekében kötött stratégiai együttműködést az Allianzcal, illetve hogy a Díjbeszedő Holding a Postához kerülhet. Tavaly szeptemberben pedig a Diófa Alapkezelő 100 százaléka került az FHB tulajdonába.

Kuti Ákos szerint egyelőre nem látszik, hogyan nézne ki egy ilyen nagyobb konglomerátum, például hogy milyen együttműködés lehetséges a Posta és az FHB között: stratégiai együttműködés vagy kereszttulajdonlás részvénycserével. Az biztos, hogy a Posta kezében lévő értékesítési hálózat nagyon komoly előnyt jelenthet a bankpiacon, az FHB esetében például a jelenlegi mintegy 70 fiókhoz képest 3000-re bővülne a hálózat. Ráadásul a lefedettség különösen az állampapír-terjesztésben lenne erős, amin a bank valószínűleg szép marzsokat is elkönyvelhet.

Arról nem is beszélve, hogy az FHB, bár a forintalapú jelzálog-hitelezésben volt eddig erős, azért a hazai ingatlanpiaci krachban megégette magát. A takarékbanki hitelállomány átvételével viszont jelentősen javíthatná saját hitelportfóliójának minőségét. Ilyen heves árfolyam-emelkedés bárminemű konkrétumok nélkül ugyanakkor Kuti szerint nem indokolt.

A piac kicsit előreszaladt, de ez természetes egy ilyen hírszegény tőzsdei környezetben, mint amilyen a magyar. A befektetők most túl optimisták; ilyenkor az szokott történni, hogy ha el is kezd körvonalazódni a történet, páran inkább kiszállnak és lesz egy konszolidációs periódus − jósolja Kuti, aki szerint konkrétumok híján most az FHB reális értéke papíronként 400-500 forint között kellene hogy alakuljon. Kuti hozzáteszi, hogy ha a következő 1-2 hétben nem látunk világosabban, akkor valószínűtlen, hogy az árfolyam a 600 forintos szint fölött ragadjon.

A mostani nagy emelkedés hátterében az alapvető történet − teszi hozzá Sándor Dávid, a KBC Equitas szakértője −, hogy a kormány már egy ideje komoly szándékot mutat arra, hogy átalakítsa a magyar bankrendszert, amiben a hazai tulajdonú közepes méretű hitelintézetek kapnának nagyobb szerepet. Ez az elképzelés egyre több piaci szereplő fejében kezd realitásként megjelenni, emiatt pedig ilyen irányú részvényesi stratégiáikat is kezdik ehhez igazítani. Mindez kedvez az olyan szereplőknek, mint amilyen az FHB. Ennél azért persze most többről van szó, hiszen az elmúlt napokban a bank piaci kapitalizációja majdnem 70 százalékkal nőtt, ami valóban nem történik meg csak úgy magától.

A KBC elemzője hozzáteszi, ez egyelőre pusztán találgatás, ilyen erőteljes árfolyam-emelkedést ugyanis a bank fundamentumai semmiképp nem indokolnak, sőt. Ha az elmúlt negyedévek eredményeit nézzük, azok nem voltak túl fényesek, inkább veszteségeket tudott felhalmozni a szebb napokat is látott hazai jelzáloghitel-piacon.

Sándor az eredmény oldalon a közeljövőben nem is lát nagy fordulatot, így óvatosságra int, szerinte ugyanis egyelőre ez az erőteljes drágulás nem tekinthető megalapozottnak. Azzal kapcsoltban, hogy a Takarékbank megvétele mennyiben változtatná meg az FHB működését, Sándor Dávid nem akart találgatásokba bocsátkozni, de azt mondta, hogy a bank eszközállománya ezzel nagymértékben megnőne, vagyis a történetet mindenképpen érdemes most figyelemmel kísérni.

A hivatalos adatok szerint az FHB mérlegfőösszege a harmadik negyedév végén 782,6 milliárd forint volt, a bank hitelállománya 376,4 milliárd forintra rúgott, míg a betétállomány 211,3 milliárd forintot tett ki. A 90 napon túli nem teljesítő hitelek aránya 20,1 százalék volt, ami meghaladta a magyar bankszektor átlagát. A Takarékbank esetében csak 2013 első félévéről találtunk publikus számokat, melyek szerint a pénzintézet eszközállománya 421,9 milliárd forint volt június végén. Vagyis ha megvalósulna a felvásárlás, akkor több mint másfélszeresére növekedhet az FHB eszközállománya a Takarékbank beolvasztásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.