Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Január 19. 16:49, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Az őskori hüllő is gondoskodott utódairól

Az őskori hüllő is gondoskodott utódairól

Egy apró vízi hüllő fosszílizálódott maradványai arról tanúskodnak, hogy már a kora krétakorban is gondoskodtak utódaikról az állatok.

A Csincsou-i (Jinzhou) Múzeum paleontológusai kutatásaikról a Geosciences Journal című folyóiratban számoltak be.
A fosszíliát, amely Kína észak-keleti részén, Liaoning-tartományban, a Jihszan (Yixian) földtani formációból került elő 2010-ben, egy farmer adományozta a múzeumnak - olvasható a LiveScience hírportálon.
Az értékes lelet a kora krétaidőszakból, a 145 millió és 100 millió évvel ezelőtti periódusból származik. Összesen hét állat - egy kifejlett egyed és hat apróság - fosszílizálódott maradványai kerültek napvilágra. Az azonos testfelépítés alapján feltételezhető, hogy egy és ugyanazon fajról, a vízi életmódhoz alkalmazkodott Philydrosaurus-hüllők képviselőiről van szó.
A felnőtt állat négyszer nagyobb volt, mint a kicsik, utóbbiak egyforma mérete arra utal, hogy egyszerre keltek ki a tojásból. Mivel az anyjuk szoros közelségében érte őket a halál, a felnőtt egyed vigyázott az apróságokra, amikor betemetődtek.
"Előfordulhat, hogy a pusztulásukat okozó esemény után nem sokkal áradás mosta a tetemeket egymás közelébe, de sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a születés utáni anyai utódgondozás esetével állunk szemben. Az állatok viszonylag kis testméretük miatt fokozott veszélynek voltak kitéve a ragadozók részéről, és a szülői védelem javíthatta a túlélési esélyeiket" - hangsúlyozzák tanulmányukban a kínai kutatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk