Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2010. November 29. 12:00, hétfő | Helyi
Forrás: Arrabona Városvédő Egyesület

Az Arrabona Városvédő Egyesület küldöttei Moldvában jártak

Az Arrabona Városvédő Egyesület küldöttei Moldvában jártak

Az Arrabona Városvédő Egyesület adománygyűjtésbe fogott, tette mindezt azért, mert szükség, szorongattatás éri szegény magyarjainkat, akik Moldvában a Kárpátokon túl élnek immár évszázadok óta. A Szeret mente, Klézse, Somsoka, Küls

A két fős küldöttség adományokkal telerakott autóval november 20-án délben érkezett Csík faluba, ahol Csillag Levente magyar tanító várta. A magyar oktatási épületbe kerületek elhelyezésre kiosztásig a számítógépek, ruhaneműk, könyvek. A kisdiákok iskolás csomagjait és az édességet Fias Ferenc személyesen adta át az első osztályos magyar tanulóknak, az ünnepség díjkiosztóján. Mert ünnepségre, a VII. Szeret menti Népdal Vetélkedőre is hivatalosak voltak Magyarország romániai nagykövetével, főkonzuljával, valamint a Rotary Klub szegedi vezetőségével. A díjkiosztó ünnepség a falu vegyesboltjának pincéjében, annak nagy termében volt, mely megtelt a versenyzőkkel és az érdeklődőkkel. A tanítókkal felvonuló gyerekek először közös misén vettek részt, majd közös éneklés után megkezdődött az eredmények kihirdetése.

A résztvevő gyerekek ragyogó arccal vették át és kutatták az ajándékokat rejtő csomagokat, kerületek elő a színes ceruzák, füzetek, hasznos iskolai eszközök. Úgy kell élniük, hogy szégyen a magyar szó, úgy kell élniük, hogy „bozgorok”, hazátlanok, kicsúfolják őket, háttérbe szorítják őket, valamit mindenáron el akar felejtetni velük az őket körülvevő embertömeg. Ez a valami pedig nem más, mint a magyarság tudata és annak hordozója a magyar nyelv.

Szegény az a vidék, ahol ma csángó magyarjaink e része él, szerények a körülmények, elszigeteltek a falvak is, de lám
vannak magyar tanítók, igaz csak két tucat és ami fontos, vannak még támogatók, segítők, sajnos kevesen, de vannak.
Az Arrabona Városvédő Egyesület is felsorakozott a segítséget adók közé, azzal a reménnyel tette ezt, hogy nem marad egyedül.

"Ne hagyjuk, hogy Isten vetését elnyomja a konkoly, ne hagyjuk, cselekedjünk, mert a pillanat hamar múlik és az idő közel".

Szabó Gyula
Arrabona Városvédő Egyesület
alelnök

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.

2024. Május 03. 07:11, péntek | Helyi

Ismét bringajelölés lesz Győrben

A kerékpárok speciális pasztával történő megjelölése a győri kerékpár tulajdonosok számára változatlanul ingyenes lesz – tájékoztat közösségi oldalán a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rendőrség.

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.