Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2010. Október 04. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Az illetékmentesség miatt 70 milliós kieséssel számol a győri adóhivatal

Az illetékmentesség miatt 70 milliós kieséssel számol a győri adóhivatal

Az ajándékozási illeték szabályai változtak 2010-ben. Az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás illetékmentes az új szabályok alapján. Az idei jogszabályváltozással az egyenes ági rokonok közötti ajándékozást illetékmentessé te

Szakemberek szerint ezt a kiskaput próbálja több, a válság kapcsán bajba került, vagy az adófizetés alól kibújni kívánó cégvezető kihasználni azzal, hogy ingatlanjait egyenes ági rokonaira íratja, vállalva a kockázatát annak, hogy a fedezetelvonást a törvény bünteti.

Az ajándékozási illeték szabályai módosultak 2010-ben. Az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás illetékmentes az új szabályok alapján. Az öröklési illeték szabályaihoz hasonlóan a mentesség nem terjed ki a házastársra, a mostohatestvérre vagy nevelt gyermekre. A törvényt a jogszabályváltozást követően sem egyszerű kijátszani, jóllehet szakemberek szerint fennáll a veszélye, hogy sok cégvezető, főképp a betéti társaságok esetében, ingatlanjait egyenes ági rokonainak ajándékozza, hogy a tartozások behajtásánál ne tudják lefoglalni ingóságait, vagy elvinni a feje felől a házat.

Peczár László hitelszakértő:

"Meg kell vizsgálni, hogy egyes esetekben a hitelszerződés mit tartalmaz, milyen kötelezettségeket ró a hitelfelvevőkre. Ezekből a jogviszonyokból egyértelműen kiderül, hogy egy esetleges ingatlanelajándékozás fedezetelvonásnak minősül-e, vagy sem."

Az adóhivatal is figyeli jogszabályba ütköző tranzakciókat.

"Hogyha a revizorok látókörébe kerül ilyen szándékos adókikerülés, akkor nyilván a szükséges megállapításokat megteszi, illetve hogyha bűncselekmény gyanúja is felmerül, ezeknél a jogügyleteknél, akkor büntetőfeljelentést teszünk" - mondta a regionális adóhivatal sajtóreferense.

Az APEH nyugat-dunántúli igazgatóságán elmondták: az idei módosítások miatt felére esik vissza az illetékfizetésekből származó bevétel a régióban.

Kovács Mária főosztályvezető, APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága:

"Körülbelül olyan 70 millió forint kieséssel számolunk, mert az első félévben olyan 159 millió forint illeték előírás volt ajándékozásban, és az eddigi tapasztalatok alapján az összes ajándékozási szerződésnek körülbelül a fele lett mentes a szabályváltozás miatt."

Jogászok szerint a bedőlt, vagy szándékos adókikerülésre készülő cégek esetében a fedezetelvonás szándékát kell még komolyabban szankcionálni.

Kürtösi Tibor ügyvéd:

"A jogalkalmazás terén kellene komolyabban eljárni és fellépni az ilyen szándékok ellen, tehát mindenképpen egy ilyen irányú vagyonmozgást, amely társadalmilag káros, hiszen a hitelezők fedezetét vonja el, ezeket betartani és betartatni szükséges, illetve megfelelően szankcionálni kell az elkövetőket."

Szerettük volna megtudni azt is, hogy a megyei földhivataloknál az elmúlt időszakban megemelkedett-e az ingatlanátíratások száma, de a Vidékfejlesztési Minisztériumban erről a jövő hétre ígértek tájékoztatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.

2024. Május 04. 08:14, szombat | Helyi

Színművészek hívták fel a figyelmet a menhelyi állatokra

A győri állatmenhelyre látogattak a Pincérfrakk utcai cicák című előadás alkotói.

2024. Május 04. 07:15, szombat | Helyi

Ha lopástól félti a biciklijét, kenesse le a rendőrökkel!

Különleges lopásgátló módszert vet be a győri rendőrség: speciális pasztával kenik be a kerékpárokat. Az eljárás mikéntjéről a helyi rendőrség sajtóosztályát kérdeztük.

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.