Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2010. November 06. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Az olcsó import tej "megöli" a Győr-Moson-Sopron megyei termelőket is

Az olcsó import tej "megöli" a Győr-Moson-Sopron megyei termelőket is

Ellehetetlenítik a magyar tejpiaci szereplőket az olcsó importtejek, amelyek folyamatosan jelen vannak a hazai áruházak többségében - állítják ágazati szakértők. A Tej Terméktanács több élelmiszerlánc ellen tett hatósági bejelentést

"Már gondolkodtunk azon, hogy eladjuk, volt is rá egy holland jelentkező" - mondja Tóth Lajos nyúli tejtermelő, akivel a tehenésztelepén beszélgettünk. A gazdálkodó 130 tehenet tart, naponta 3000 liter tejet állít elő, de saját értékesítésben ennek csak a 30 százalékán tud túladni. A többit áron alul kénytelen továbbadni a felvásárlónak.

Tóth Lajos gazdálkodó, Nyúl: "2002-ben is 72 forintot kaptunk egy liter tejért, de belevágtunk ebbe a közvetlen értékesítésbe is, van öt darab tej automatánk, de nem igazán hozták a várt eredményeket ezek sem."

A bogyoszlói Mészáros László szerint az optimális a 90-95 forint körüli felvásárlási ár lenne literenként, de ettől igen messze vannak, és ezért a veszteségeiket mérsékelni próbálják.

Mészáros László tejtermelő, Bogyoszló: "Próbáljuk ellensúlyozni valamilyen módon, munkával, gépeket állítunk meg, olyanokat, mint az etető kocsi, amit nem használunk, mert sok gázolajat fogyaszt, így tudunk spórolni."

A Tej Terméktanács hatósági bejelentést tett, mert úgy vélik, több áruházlánc a beszerzési ár alatt értékesíti a külföldről behozott 1,5 százalékos tartós tejeket.

Istvánfalvi Miklós elnökhelyettes, Tej Terméktanács: 119 forintos tejből, ha levonjuk az áfát, levonjuk a doboz árát, akkor már ott tartunk, hogy 80 forint körül van az ár, és a tej ára Nyugat-Európában 80 forint, akkor hol van az összes többi költség, a pasztőrözésé, a szállításé, a munkabérek és egyebek."

Istvánfalvi Miklós szerint a nemzetközi áruházláncok célja a minőségi magyar tej kiszorítása a polcokról.

Istvánfalvi Miklós: "Az áruházlánc ezekkel a termékekkel becsábítja a vevőt, ezekre a termékekre semmifajta árrést nem rak, és a magyar tejekre pedig 50-100 forintos árrést tesz. Ezzel nem a tejek és az áruk versenyeznek egymással, hanem az áruházlánc tudatosan eltéríti az árakat, és a magyar terméket háttérbe szorítja."

A terméktanács szerint már az is előrelépést jelentene, ha az élelmiszerláncok a külföldi és a magyar termékeknél azonos árképzési rendszert működtetnének. Az olcsó uniós tartós tejek és a főként Lengyelországból érkező importsajtok ellehetetlenítik a magyar tejpiaci szereplőket, akik évről-évre 10-12 százalékkal csökkentik termelésüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.

2024. Május 06. 08:16, hétfő | Helyi

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét: a helyi közösségek május 20-ig pályázhatnak.

2024. Május 06. 07:14, hétfő | Helyi

Szén-monoxidot lélegzett be egy lakó a győri Eőrsy Péter utcában

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő április 27-én délelőtt egy társasház harmadik emeleti lakásában a győri Eőrsy Péter utcában.

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.