Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Március 22. 12:21, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Babakiállítás nyílik Győrben

Babakiállítás nyílik Győrben

Babakiállítás nyílik szombaton Győrött a Zichy-palotában, az egyedülálló országos bemutatón a játék babák mellett a hazai apácarendek viseletébe öltöztetett babákkal, sőt Rejtő Jenő regényeinek figurái is megtekinthetők.

A kiállítás - amelyet tizenhetedik alkalommal rendeznek meg a kisalföldi megyeszékhelyen - 300 babát tár a közönség elé, ezek az alkotások egy híján száz hazai készítő keze munkáját dicsérik. A sokszínű anyagot több tucat mackó egészíti ki, utóbbiakat a bemutató vendége, a Szolnok melletti Rákóczifalva Macimúzeuma hozta el a győri eseményre – mondta Serfőzőné Tóth Andrea, a szervező művészeti és fesztiválközpont igazgatója az MTI-nek pénteken.

Az eseményt összekapcsolják a babakészítési verseny eredményhirdetésével, amelyet ugyancsak szombaton tartanak a Rómer Flóris Művészeti és Helytörténeti Múzeum dísztermében. A szervező intézmény hirdette meg a versenyt, amelyen a mezőny különféle témájú alkotásokkal méri össze tudását. A témaválasztást ajánlással segítették a rendezők, így erre az évre a különféle esküvői szokások, a különleges esküvők megjelenítését javasolták a versenyzőknek. A beküldött munkák legsikeresebb darabjait díjazzák.

A kiállítás megnyitását megelőző szakmai konferencián előadások hangzanak el egyebek között a babák napjaink gyermekkultúrájában betöltött szerepéről és a babákra készített történelmi viseletekről. A tanácskozások új lehetőségeket nyitnak a készítők előtt és hozzájárulnak szakmai fejlődésükhöz - mutatott rá a konferencia fontosságára Keglovich Ferencné projektvezető.

Az április 4-ig látogatható babakiállítás célja továbbra is az ízlésformálás, a játékkultúra színvonalának emelése és a babakészítési hobbi népszerűsítése. Ma már országos mozgalom a babakészítés, a győri rendezvénynek tekintélye van a szakmában, s a versenyekre beküldött munkák zöme valóban európai színvonalú - tette hozzá a szervező.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során